Eten smaakt lekkerder als u daarvoor een ritueel uitvoert

taart

De kaarsjes uitblazen, een wens doen: het is één van de bekendste rituelen die we kort voordat we taart eten, uitvoeren. Een nieuw onderzoek suggereert nu dat dat ritueel wel eens een positieve invloed kan hebben op de smaak van de taart.

Het uitblazen van de kaarsjes is natuurlijk niet het enige ritueel voor het eten. Mensen houden er nog veel meer grappige rituelen op na, zo weet onderzoeker Kathleen Vohs uit eigen ervaring. “Als ik een espresso bestel, dan pak ik het zakje suiker, schud het, open het en giet een beetje suiker in mijn espresso, waarna ik ervan proef. Het is nooit genoeg suiker, dus gooi ik daarna nog eens de helft van het zakje erin. Dit is geen functioneel ritueel: ik zou eigenlijk direct het halve zakje erin moeten gooien.”

Experiment
Vohs vroeg zich af of rituelen voor het eten invloed hebben op hoe we het voedsel ervaren. Ze besloot een experiment op te zetten. Ze verzamelde een aantal mensen en gaf ze een reep chocolade. Voor zij de chocolade gingen eten, moesten ze de reep eerst in tweeën breken. Daarna mochten de proefpersonen de helft van de reep uit de verpakking halen en opeten. Pas daarna mocht ook de tweede helft uit de verpakking worden gehaald en opgegeten. Een controlegroep kreeg de opdracht even te relaxen en daarna de chocoladereep op te eten. Na afloop moesten de proefpersonen aangeven wat ze van de reep vonden en hoeveel geld ze ervoor zouden willen betalen. De proefpersonen die een ritueel hadden uitgevoerd voordat ze de reep opaten, konden de chocolade meer waarderen. Ook waren ze bereid om er meer geld aan te spenderen dan de controlegroep.

WIST U DAT…

…we minder eten in fastfoodtenten met gedimde lichten en zachte muziek?

Ritueel
Uit een tweede experiment bleek dat willekeurige bewegingen er niet voor konden zorgen dat mensen hun eten meer gingen waarderen. Het moest echt een bepaald ritueel zijn, wilden hun acties invloed hebben op de manier waarop zij naar het voedsel keken. Een ander experiment toonde bovendien aan dat mensen de rituelen zelf uit moesten voeren, wilden deze invloed hebben op voedsel. Toekijken hoe een ander de rituelen uitvoerde, had geen effect, zo stellen Vohs en haar collega’s in het blad Psychological Science.

Actief
Hoe komt het dat rituelen invloed hebben op onze perceptie? Het heeft alles te maken met het feit dat rituelen ervoor zorgen dat we heel actief en bewust met het voedsel bezig zijn, zo blijkt uit de experimenten.

De onderzoekers willen in de toekomst graag achterhalen of rituelen ook invloed hebben op onze perceptie van andere zaken. Kunnen rituelen voor een operatie er bijvoorbeeld voor zorgen dat patiënten erna minder pijn ervaren en sneller genezen?

Bronmateriaal

"To Savor the Flavor, Perform a Short Ritual First" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door hep (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd