Soms mist eten net een beetje zout of juist wat zoets. Het resultaat: smakeloos voedsel. In de toekomst zal dat ons niet meer overkomen. Tenminste: als het aan onderzoeker Nimesha Ranasinghe en zijn elektrische lepel ligt.
Normaliter gebruiken we een lepel om het voedsel in de mond te brengen. Maar Ranasinghe geeft de lepel van de toekomst een extra functie. Zijn lepel is in staat om de gebruiker het idee te geven dat het voedsel dat deze tot zich neemt veel smaakvoller is dan in werkelijkheid het geval is. Om dat te bewerkstelligen bevinden zich op de lepel elektroden die verschillende smaaksensaties en temperaturen simuleren.
Het apparaatje is niet alleen handig voor mensen die het eten dat hun partner ze voorschotelt standaard smakeloos vinden. Ook mensen die om gezondheidsredenen niet veel suiker of zout mogen nuttigen, kunnen er hun voordeel mee doen. Een andere interessante toepassing is dat je smaak kunt gaan ‘delen’. Stel: je eet een heerlijke, mierzoete chocolademuffin en je wilt een vriend of vriendin in die smaaksensatie laten delen. Er is alleen één probleem: die vriend of vriendin bevindt zich momenteel aan de andere kant van de wereld. Dan kan de ‘Digital Taste Interface’ uitkomst bieden. Je gebruikt de controlemodule om de smaak te simuleren en stuurt die vervolgens door naar de tong-interface van je vriend of vriendin. Die simuleert de smaak en vervolgens kan je vriend of vriendin die zoetigheid dus ook proeven.