Eten is lekkerder als u er hard voor moet werken

  Hoe harder u voor eten moet werken, des te lekkerder het is. Dat suggereert een nieuw onderzoek onder muizen. Wanneer zij de keuze kregen tussen een makkelijk te verkrijgen hapje en een hapje waar hard voor gewerkt moest worden, kozen ze liever voor het laatste. De inspanning maakte zelfs voedsel waar de muizen niet zo dol op waren, een stuk aantrekkelijker.

  Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan, is het aannemelijk dat de resultaten niet alleen voor muizen, maar ook voor mensen gelden. En dat heeft interessante gevolgen. Zo suggereert het onderzoek dat voedsel dat niet zo lekker is, lekkerder wordt als men zich ervoor moet inspannen. En volgens deze theorie wint het koken van een driegangenmaaltijd het altijd van de magnetronhap.

  Experiment
  De onderzoekers trainden muizen om een hefboom naar beneden te drukken. Wanneer de muizen dat deden, kregen ze voedsel: een zoete of een melige vloeistof. Gedurende het onderzoek voerden de wetenschappers de inspanning op. Op een gegeven moment moesten muizen voor het ene drankje vijftien keer op de hefboom drukken. Maar om het andere drankje te krijgen, hoefden ze maar één keer te drukken.

  WIST U DAT…

  …kakkerlakken liever samen eten?

  Kiezen
  Na het experiment kregen de muizen in hun kooi beide drankjes voorgeschoteld. Ze hoefden er niets voor te doen en mochten zelf kiezen. De muizen gingen daarbij duidelijk voor het drankje waarvoor ze eerder extreem veel moeite hadden moeten doen: ongeacht of dat nu het zoete of minder lekkere, melige drankje was.

  Calorieën
  De wetenschappers herhaalden het experiment daarna met twee andere soorten voedsel: eten met veel en weinig calorieën. Opvallend genoeg aten de muizen meer van de maaltijd met weinig calorieën wanneer ze er hard voor hadden moeten werken. Dat resultaat werd niet gezien wanneer de muizen de maaltijd gemakkelijk verkregen. Dat wijst erop dat de muis het eten waar hij moeite voor moet doen, simpelweg lekkerder vindt.

  De onderzoekers vermoeden dat deze verandering in smaak – normaal prefereert een muis een zoet drankje of een maaltijd met veel calorieën – voortkomt uit de evolutie. Wanneer voedsel schaars is en dieren moeten er hard voor werken, dan worden ze minder kieskeurig.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd