ESO kiekt oorlog en vrede in de ruimte

  De Very Large Telescope van ESO heeft een prachtige foto gemaakt van een deel van NGC 6357. De nevel staat ook wel bekend als de Oorlog en Vredenevel.

  Die bijnaam is wel redelijk goed te verklaren. Het lijkt namelijk nogal een chaos in NGC 6357. Alsof er een bom ontploft is. Grote wolken gas en stof en heel veel sterren vechten om voorrang in het kiekje hierboven.

  Het hart van de nevel. Foto: NASA / ESA / Jesús Maíz Apellániz (Instituto de Astrofísica de Andalucía, Spanje), Davide De Martin (ESA / Hubble).
  De beste
  Op de foto ziet u de randen van NGC 6357. Het is veruit de beste foto die ooit van dit gebied is gemaakt. Het lijkt misschien een zooitje in dit deel van de nevel, maar uit dat zooitje komt wel heel veel moois voort. Stof en gas vormen namelijk de bouwstenen voor nieuwe sterren. Die ‘jonkies’ zijn goed te herkennen: het zijn de blauwwitte sterren. En ze hebben op hun eigen manier ook een grote invloed op de nevel. Dat is rechtsonder te zien. Hier ziet u slierten gas die naar boven lijken te wijzen. Dat is het resultaat van de straling van de jonge sterren.

  Hubble
  NGC 6357 is in het verleden al veel gefotografeerd. En dan met name het centrum van de nevel, waar meerdere van de helderste sterren van ons sterrenstelsel zijn terug te vinden. Een mooi voorbeeld van zo’n foto ziet u hierboven. Deze werd gemaakt door de Hubble-telescoop.

  De foto van de Very Large Telescope bewijst echter dat deze nevel nog veel meer moois voor ons in petto heeft. En de superkrachtige VLT is de aangewezen telescoop om dat moois in beeld te brengen.

  NGC 6357. Foto: ESO.

  Bronmateriaal

  "VLT Takes a Close Look at NGC 6357" - ESO.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd