ESA wil 3D-printer een huisje op de maan laten printen

maanbasis

De bouw van een basis op de maan is een stuk gemakkelijker als we deze in handen leggen van de 3D-printer. Dat stelt de Europese ruimtevaartorganisatie na een onderzoek waarin de organisatie keek of 3D-printen op de maan – met behulp van maanstof – haalbaar is.

Om met de techniek te kunnen experimenteren, liet ESA architecten eerst een ontwerp voor een basis op de maan maken. Het resultaat is een soort koepel met een muur die opgebouwd is uit ‘cellen’ (zie hieronder). Deze muur beschermt astronauten tegen kleine meteorieten en straling.

Het proces
De muur van de koepel bestaat uit bouwblokken en ESA ging na of het mogelijk is om die te printen. “Eerst mixten we het gesimuleerde materiaal van de maan met magnesiumoxide,” vertelt Enrico Dini, namens het bedrijf dat het bouwblok in opdracht van ESA printte. “Dit verandert het in ‘papier’ waarmee we kunnen printen.” Vervolgens werd er een stofje toegevoegd dat het materiaal omzet in een steenachtige vaste stof.

Het met behulp van de 3D-printer vervaardigde bouwblok. De celstructuur is goed zichtbaar. Foto: ESA.
Het met behulp van de 3D-printer vervaardigde bouwblok. De celstructuur is goed zichtbaar. Foto: ESA.

Een muurtje
Het resultaat is een eerste bouwblok voor een basis op de maan. “De 3D-printtechnologie heeft op aarde hele bouwwerken voortgebracht,” vertelt de leider van het project, Laurent Pambaguian. “Ons team onderzocht of het op een soortgelijke manier gebruikt kan worden om een woonplaats op de maan te bouwen.” En de eerste experimenten zijn veelbelovend.

De gebruikte 3D-printer. Foto: Monolite.
De gebruikte 3D-printer. Foto: Monolite.

In de toekomst kunnen 3D-printers wellicht met behulp van materialen die op de maan voorhanden zijn, gebouwen printen. Dat zou betekenen dat alle onderdelen van de gebouwen niet op aarde geproduceerd hoeven te worden en ook niet naar de maan verplaatst hoeven te worden. In plaats daarvan sturen we 3D-printers die op de maan bouwen. En zo’n bouwproces kan best snel gaan, stelt Dini. “Onze huidige printer bouwt met een snelheid van zo’n twee meter per uur, terwijl onze volgende generatie printers een snelheid van 3,5 meter per uur kan aanhouden.” Dat zou betekenen dat een gebouw in een week tijd op de maan zou kunnen verrijzen.

Bronmateriaal

"Building a lunar base with 3D-printing" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Foster + Partners / ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd