ESA onthult gedetailleerde beelden van gecrashte Schiaparelli

Op een nieuwe foto van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter is de neergestorte Marslander Schiaparelli duidelijk te zien. Het is de scherpste foto tot nu toe van de crashplaats.

Woensdag 19 oktober viel Schiaparelli uiteen op het Marsoppervlak. Waarschijnlijk werkten de stuwraketten niet goed, waardoor de Marslander met een snelheid hoger dan 300 kilometer per uur op Mars plofte.

Het gebied rondom Schiaparelli is zwartgeblakerd. In het midden is een zwart rondje te zien met een diameter van 2,4 meter. Dit is een krater. Uit rekenmodellen blijkt dat een 300 kilo wegend object als Schiaparelli zo’n soort krater zou veroorzaken, dus alles lijkt te kloppen.

De crashplaats van Marslander Schiaparelli.
De crashplaats van Marslander Schiaparelli.

De donkere vlek rondom de zwarte krater is niet klein: vijftien bij veertig meter groot. Uit simulaties blijkt dat Schiaparelli dit niet heeft kunnen veroorzaken. Daarvoor was de crash te langzaam en te verticaal. Waarschijnlijk zijn Schiaparelli’s brandstoftanks met hydrazine ontploft, maar er is meer onderzoek nodig om de exacte oorzaak aan te wijzen.

Rechtsboven de donkere vlek is nog een soort zwarte boog zichtbaar. Deze vlek op Mars is onverklaarbaar.

De omgeving rondom Schiaparelli.
De omgeving rondom Schiaparelli.

De twee hitteschilden en de parachute liggen op vele honderden meters van Schiaparelli. Het is – zo vanuit de ruimte – een droevig gezicht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd