ESA maakt prachtige foto van ‘buitenaards’ Siberisch landschap

Dit buitenaardse landschap zou niet misstaan op een planeet of maan hier heel ver vandaan. Maar we vinden het gewoon hier..op aarde.

De prachtige foto is begin maart gemaakt door de satelliet Sentinel-2A. Maar pas enkele dagen geleden heeft de Europese ruimtevaartorganisatie het prachtige kiekje vrijgegeven.

Op de foto zien we een deel van het besneeuwde Poetoranagebergte, te vinden in het noordelijke deel van Centraal-Siberië. Het gefotografeerde gebied maakt onderdeel uit van een natuurreservaat en bevindt zich nabij de Noordpoolcirkel.

Afbeelding: ESA.
Afbeelding: ESA.

Het geïsoleerd gelegen gebied is nauwelijks door mensen aangetast en kent nog ongerepte bossen, meren en rivieren. De meren hier hebben lange, fjord-achtige vormen. Een mooi voorbeeld daarvan is het meer dat je iets boven het midden van de foto ziet.

Wat verder opvalt, zijn de bergen met vlakke toppen die door toedoen van mantelpluimen zijn ontstaan: een enorme hoeveelheid magma is door het oppervlak van de aarde gebroken en vormde een kilometers dikke ‘deken’ van basalt. Door de tijd heen hebben scheuren in het gesteente zich gevuld met water en ontstonden de meren en rivieren zoals we die vandaag de dag zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd