ESA kiest landingsplek voor Rosetta

De kometenjager zal een laatste rustplaats vinden op de kop van het kosmische badeendje dat deze enkele jaren bestudeerde: komeet 67P/C-G.

Eerder deze maand liet ESA al weten de missie van Rosetta op 30 september te willen beëindigen door de sonde gecontroleerd af te laten dalen naar het oppervlak van komeet 67P/C-G. Onduidelijk was toen nog waar de sonde exact moest gaan landen. Maar dat heeft ESA nu bekend gemaakt. Rosetta zal een laatste rustplaats vinden in Ma’at: een regio op de ‘kop’ van de komeet (zie afbeelding hieronder).

Hier zie je de komeet 67P/C-G in volle glorie. De komeet lijkt met een beetje fantasie op een badeendje met een klein kopje, een hals en een groter lijf. Rosetta zal landen op 'de kop'. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.
Hier zie je de komeet 67P/C-G in volle glorie. De komeet lijkt met een beetje fantasie op een badeendje met een klein kopje, een hals en een groter lijf. Rosetta zal landen op ‘de kop’. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.

Interessant
Waarom hier? Nou, mede omdat dit deel van de komeet heel interessant is. Eenmaal op het oppervlak van de komeet zal Rosetta waarschijnlijk niet langer functioneren, maar tijdens de afdaling is de sonde nog in de gelegenheid gegevens te verzamelen en naar de aarde te sturen. Een goede reden om dus te landen in een gebied dat wetenschappelijk gezien interessant is. En dat is Ma’at. Het gebied bevat een aantal ‘actieve putten’. Dat zijn wat dieper gelegen gebieden waaruit gaspluimen ontsnappen.

Einde missie
Als alles volgens plan gaat, zal Rosetta op 30 september om 12.30 uur (Nederlandse tijd) op de komeet landen. Aangenomen wordt dat er met die landing een einde komt aan de missie: ESA gaat ervan uit dat Rosetta eenmaal op het oppervlak van 67P/C-G niet meer met de aarde kan communiceren.

Op deze afbeelding wordt de landingsplek van Rosetta aangeduid. Afbeelding: ESA.
Op deze afbeelding wordt de landingsplek van Rosetta aangeduid. Afbeelding: ESA.

Dat Rosetta al na twee jaar onderzoek de opdracht krijgt de missie te beëindigen, is heel goed te verklaren. De sonde was 12 jaar onderweg naar komeet 67P/C-G en heeft het in de nabijheid van de komeet – die stof en gas spuwt – niet gemakkelijk gehad. Bovendien haast de komeet zich op dit moment weg van de zon, waardoor het steeds kouder en donkerder wordt en daarmee wordt het voor Rosetta steeds moeilijker om te functioneren. Het zal best even slikken zijn als de missie straks tot een einde komt. Want wat was het een avontuur met Rosetta en niet te vergeten lander Philae! Gelukkig heeft de missie een schat aan informatie opgeleverd over komeet 67P/C-G. Zo ontdekte Rosetta ingrediënten voor leven op de komeet. En bleek uit het onderzoek van Rosetta dat de komeet een samensmelting is van twee kometen. Ook heeft de missie prachtige foto’s opgeleverd van 67P/C-G.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd