Ervaren vleermuis leert jongen jagen

Nieuw onderzoek wijst erop dat jonge vleermuizen anderen afluisteren om zelf een uitstekende jager te worden.

Onderzoekers trainden een aantal vleermuizen van de soort Eptesicus fuscus om een meelworm die aan een draadje hing te vangen. Zodra de dieren dat onder de knie hadden, werden enkele jonge vleermuizen aan de groep toegevoegd. Deze gingen samen met een oudere vleermuis op stap en waren ook al snel in staat om de meelworm te pakken te krijgen.

Lukt niet
Er was ook een groep jonge vleermuizen die zonder getrainde soortgenoot op stap ging. Zij konden geen enkele meelworm te pakken krijgen, zo is in het blad Animal Behaviour te lezen.

WIST U DAT…

Hoe?
Vleermuizen leren dus van ervaren soortgenoten. Maar hoe dan? De wetenschappers bestudeerden de beelden die tijdens het onderzoek gemaakt werden. En ze ontdekten iets bijzonders. Wanneer een getrainde vleermuis een meelworm vond, stootte hij trillingen met een heel hoge frequentie uit. Zodra hij dat deed, kwam de jonge vleermuis heel dichtbij de ervaren vleermuis.

“Dit experiment biedt heel overtuigend bewijs dat deze soort naar ervaren jagers kijkt om te leren hoe er gejaagd moet worden,” stelt expert Marc Holderied. Het onderzoek is niet alleen interessant voor biologen, maar ook voor mensen die bezig zijn met robotica. In de toekomst gaan robots wellicht gebruik maken van echolocatie en mogelijk leren ‘jonge’ robots dan ook van ervaren soortgenoten.

Bronmateriaal

"Bats eavesdrop to learn to hunt" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matt Reinbold (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd