Ervaar in je achtertuin hoe het is om te zonnen op Pluto

  pluto

  Hoe is het om te zonnebaden op Pluto, een dwergplaneet die vrij ver van de zon verwijderd staat? Dankzij NASA kun je dat nu heel gemakkelijk – gewoon thuis – ervaren.

  Net als de aarde vangt Pluto licht van de zon op. Maar omdat de afstand tussen Pluto en de zon groot is, is dat zonlicht lang niet zo helder als hier op aarde. Nieuwsgierig hoe licht het op Pluto is, op het moment dat de zon het hoogst aan de hemel staat? Dankzij NASA kun je het nu – gewoon in je eigen achtertuin – ervaren.

  Hoe dan?
  De hoeveelheid zonlicht die op de plek waar jij woont valt, is niet de hele dag door even groot. Sterker nog: er is een moment dat er op jouw locatie net zoveel zonlicht valt als tijdens het middaguur op Pluto. En met behulp van een door NASA ontwikkelde tool kun je dat moment nu gemakkelijk achterhalen. Als je op dat moment – op een heldere dag – naar buiten stapt, kun je dus ervaren hoe het is om op Pluto te zonnebaden.

  Amsterdam
  Stel: je woont in Amsterdam. Dan moet je op een heldere dag om 22.08 uur naar buiten stappen. Je vangt dan net zoveel zonlicht als je op Pluto rond het middaguur zou opvangen. Ga je op vakantie naar Barcelona, dan vang je om 21.29 uur net zoveel zonlicht als je op Pluto zou doen. Nieuwsgierig hoe dat voor jouw exacte locatie zit? Hier kun je met de tool aan de slag! NASA nodigt je op deze site bovendien uit om een foto te maken op het moment dat het op jouw locatie net zo licht is als op Pluto.

  NASA ontwikkelde de tool in het kader van de New Horizons-missie. Deze ruimtesonde is momenteel onderweg naar Pluto en zal op 14 juli langs de dwergplaneet scheren. Het is de eerste missie die naar de Kuipergordel voert en moet – voor het eerst – gedetailleerde beelden van Pluto en zijn manen opleveren.

  Bronmateriaal

  "NASA Lets You Experience “Pluto Time” with New Custom Tool" - NASA.gov
  De artistieke impressie bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd