Eruptie op de zon resulteert in spectaculair poollicht

Afgelopen donderdag produceerde de zon een coronale massa-ejectie. En dat hebben we ook op aarde geweten. Maandag resulteerde de eruptie op de zon in een prachtig poollicht dat direct door NASA werd vereeuwigd.

De foto werd gemaakt in Canada. Het fantastische poollicht ontstond in de eerste uurtjes van de maandag en was dus het resultaat van een coronale massa-ejectie.

Een coronale massa-ejectie zorgt ervoor dat een flinke stroom geladen deeltjes zich de ruimte in haast. Soms is zo’n coronale massa-ejectie op de aarde gericht. De geladen deeltjes ontmoeten het magnetische veld van onze planeet. Dat voert de deeltjes af richting de polen, waar ze heel snel de atmosfeer indringen en in botsing komen met moleculen. En dat levert de fantastische kleuren op die we ook op de foto hierboven zien.

Coronale massa-ejecties komen regelmatig voor, maar zijn niet altijd gericht op de aarde. Zo produceerde de zon in juli nog een coronale massa-ejectie die niet op de aarde gericht was. En die coronale massa-ejectie had wel ongelofelijke haast: het was de snelste coronale massa-ejectie ooit waargenomen. Deeltjes werden met een snelheid tussen de 2896 en 3540 kilometer per seconde uitgespuugd.

Foto: Joseph Bradley (via NASA.gov).

Bronmateriaal

"CME causes colorful aurora" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joseph Bradley (via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd