Erotische film of actiefilm? Als een muis mag kiezen, weet hij het wel!

Wetenschappers lieten muizen filmpjes zien op een iPod en registreerden hun voorkeuren. En wat blijkt? De muis heeft een zwak voor actiefilms.

Wetenschappers verzamelden een aantal muizen en lieten ze – op een iPod – filmpjes van andere muizen zien. Soms waren die muizen wat aan het snuffelen. Maar er waren ook filmpjes waarin de muizen met elkaar op de vuist gingen en filmpjes waarin de muizen paarden. Om te achterhalen welke filmpjes de iPod-kijkende muizen het meest interessant vonden, lieten de onderzoekers zich leiden door de tijd die de muizen aan een filmpje besteedden.

Actie
Uit het onderzoek blijkt dat de muizen een zwak hebben voor actie. Wanneer ze konden kiezen tussen vechtende muizen of snuffelende muizen, dan hadden ze een voorkeur voor het eerste. Konden ze kiezen tussen kijken naar snuffelende of parende muizen, dan kozen ze voor het laatste. Hadden ze de keuze tussen kijken naar vechtende muizen of parende soortgenoten dan gingen ze voor het eerste.

Onderscheid
Een tweede experiment toont aan dat muizen ook echt in staat waren om onderscheid te maken tussen de verschillende filmpjes. Wanneer de muizen naar een specifiek filmpje keken, kregen ze tijdens dit experiment een morfine-injectie. De helft van de muizen kreeg die injectie wanneer ze naar een filmpje keken waarin gevochten werd. De andere helft van de muizen kreeg de injectie wanneer ze naar het filmpje keken waarin muizen paarden. Tijdens dit experiment vertoefden de muizen het liefst in de ruimte waar het filmpje getoond werd dat een morfine-injectie opleverde. “Deze resultaten laten zien dat muizen een sterke voorkeur hebben voor filmpjes met daarin een bepaalde vorm van gedrag en dat ze onderscheid kunnen maken tussen deze filmpjes,” zo schrijven de onderzoekers.

Dus muizen kunnen de filmpjes met verschillende soorten gedrag uiteen houden en als ze de vrije keus hebben en niet door bijvoorbeeld morfine gemotiveerd worden om naar een bepaald filmpje te kijken, kijken ze graag naar filmpjes waarin gevochten wordt. Hoe is dat te verklaren? De onderzoekers vermoeden dat de muizen het liefst kijken naar filmpjes die waardevolle sociale informatie opleveren. Filmpjes waarin gevochten wordt, leveren dergelijke informatie mogelijk doordat ze onthullen welke muizen dominant zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd