Eris blijkt niet veel groter dan Pluto

Toen Eris werd ontdekt, leek deze groter dan Pluto en werd Pluto gedegradeerd tot dwergplaneet. Maar Eris blijkt nu kleiner te zijn.

Nieuw onderzoek wijst erop dat Eris net zo groot of mogelijk zelfs ietsje kleiner is dan Pluto. Eris heeft naar schatting een diameter van 2326 kilometer. En daarmee is de dwergplaneet vergelijkbaar met Pluto.

Helder

Uit het onderzoek blijkt ook dat Eris mogelijk het op één na helderste object in het zonnestelsel is. Enceladus is nog net ietsje helderder.

Hubble
Eris werd in 2005 ontdekt. Beelden van Hubble wezen er toen op dat de planeet 2400 kilometer breed was en dus een stukje groter dan de 2340 kilometer brede Pluto. Later bleek Eris nog groter te zijn en een diameter van 2600 kilometer te hebben. In 2006 gebeurde het onvermijdelijke: wetenschappers konden Pluto door de vondst van Eris niet langer tot de planeten rekenen en maakten er een dwergplaneet van.

Exact
Nu hebben wetenschappers Eris exact opgemeten. Ze berekenden de diameter toen de dwergplaneet voor een verre ster kwam te staan en een schaduw wierp op de aarde.

Eris is dus kleiner of net zo groot, maar dat wil niet zeggen dat Pluto weer gepromoveerd wordt. Zowel Eris als Pluto blijven gewoon dwergplaneten.

Bronmateriaal

"Pluto's rival is tinier but shinier than thought" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd