Ergernis over bellende mensen verklaard

Kunt u zich ook zo ergeren aan mensen die werkelijk overal zo luidruchtig aan het telefoneren zijn? Wetenschappers weten nu hoe dat komt. Omdat we telefoongesprekken maar voor de helft kunnen volgen, kost het ons veel meer concentratievermogen om voor luistervinkje te spelen. En dat is irritant!

Volgens onderzoeker Lauren Emberson hebben we minder controle over onze concentratie wanneer iemand in onze omgeving aan het bellen is. Wanneer twee mensen op een even grote afstand van ons zitten te praten, kunnen we ons daar nog redelijk voor afsluiten, maar het volgen van een halve conversatie leidt veel meer af, kost meer concentratievermogen en is om die reden moeilijker te negeren. “Dat kan verklaren waarom het mensen zo irriteert,” meent Emberson.

Experiment
De onderzoekers lieten 41 studenten oefeningen doen die om concentratie vroegen. Zo moesten de proefpersonen een bewegende stip met hun ogen volgen. Ondertussen hoorden de studenten ook gesprekken. Een deel van de groep studenten hoorde beide partijen van het gesprek spreken. De andere groep hoorde maar één kant van het gesprek. De resultaten waren overduidelijk: de eerste groep deed de oefeningen veel beter dan de tweede.

Losse eindjes
Volgens Emberson luisteren mensen op een speciale manier naar de gesprekken van anderen. Zo proberen ze de losse eindjes aan elkaar te knopen. Ook proberen luisteraars vaak te voorspellen wat de ene gesprekspartner vervolgens gaat zeggen. Beide aanpakken zijn bij een afgeluisterd telefoongesprek niet mogelijk. En dat is irritant. “Wanneer je maar de helft van de conversatie hoort, krijg je minder informatie en kun je ook geen voorspellingen doen.”

Behalve dat het irritant is, is het ook gevaarlijk, zo concluderen de onderzoekers. Als een telefoongesprek anderen afleidt, heeft dat namelijk grote gevolgen. Bijvoorbeeld wanneer iemand in het verkeer de concentratie kwijtraakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd