Er zit muziek in de zon

De zon produceert bevreemdende harmonieën. Dat zeggen astronomen van de Universiteit van Sheffield, nadat ze er voor het eerst in slaagden om deze ‘muziek’ op te nemen. Volgens professor Robertus von Fay-Siebenbürgen was “het merkwaardig mooi en opwindend” om te horen.

“We ontdekten dat de coronale lussen – dat zijn reusachtige magnetische lussen die tot 90.000 kilometer lang worden – vibreren zoals de snaren van een muziekinstrument,” zeggen de onderzoekers. “We slaagden erin satellietbeelden van die lussen te maken en het geluid te ‘herscheppen’ waarna de zichtbare vibraties werden omgezet in geluiden. We versterkten het volume, zodat het hoorbaar werd voor het menselijke oor.”

De harmonieën worden geproduceerd door het magnetische veld dat de zon omringt. “Het is de eerste keer dat we de geluiden horen van zo’n grote en krachtige bron,” aldus Von Fay-Siebenbürgen. “Het zal ons een nieuw inzicht geven in de natuurlijke processen die zich afspelen in de buitenste lagen rond de zon, waar temperaturen heersen van miljoenen graden Celsius.”

Enkele korte muzikale composities zijn te beluisteren op de website van The Telegraph.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd