Er zijn nog zeker 1500 mineralen te ontdekken op aarde

mineraal1

Veel mineralen wachten nog op ontdekking en de meeste aardse mineralen kunnen nergens anders in de kosmos geproduceerd worden.

Dat stellen onderzoekers. Op aarde zijn voor zover we weten momenteel bijna 5000 mineralen te vinden. Maar er zijn er nog veel meer. Nog 1563 mineralen zouden volgens de statistische modellen van de wetenschappers op ontdekking wachten.

Opnieuw
Verder brachten de onderzoekers ook in kaart hoe de diversiteit aan en distributie van de aardse mineralen tot stand is gekomen en hoe groot de kans was dat we diezelfde diversiteit en distributie elders in de kosmos aantreffen. Ze ontdekten dat als we de klok terug konden draaien en de geschiedenis van de aarde opnieuw zouden laten beginnen, veel van de mineralen die we vandaag de dag kennen anders zijn dan de mineralen die op deze alternatieve aarde zouden ontstaan. Het wijst erop dat de mineralen op aarde uniek zijn in de kosmos.

Zeldzaam
Maar dat is niet de enige opvallende conclusie die de onderzoekers trekken. Ze stellen ook dat de meeste mineralen vrij zeldzaam zijn en slechts op vijf of minder plaatsen wereldwijd voorkomen.

Mineralen ontstaan uit een combinatie van elementen, geholpen door geologische activiteit (bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen), platentektoniek, biologische activiteit (bijvoorbeeld chemische reacties tussen zuurstof en organisch materiaal) en de interactie tussen water en gesteenten. Sommige onderzoekers vermoeden dat de meeste mineralen op aarde het levenslicht zagen nadat het leven op onze planeet was ontstaan. Meer dan tweederde van de mineralen die ons bekend zijn, zouden zijn ontstaan met behulp van biologische activiteit.

Bronmateriaal

"Earth's mineralogy unique in the cosmos" - Carnegiescience.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Didier Descouens (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd