Er zijn 177.147 manieren om een stropdas te strikken

stropdas

U heeft het zich natuurlijk altijd al afgevraagd: op hoeveel verschillende manieren kunt u uw stropdas strikken? Wiskundigen komen nu met een duizelingwekkend antwoord op die prangende vraag: 177.147.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers zich afvragen op hoeveel verschillende manieren een stropdas geknoopt kan worden. Eerder deden de onderzoekers Yong Mao en Thomas Fink er al onderzoek naar. Zij kwamen toen uit op 85. Aanzienlijk minder dan de meer dan 177.000 manieren die de wiskundigen Dan Hirsch, Meredith L. Patterson, Anders Sandberg en Mikael Vejdemo-Johansson nu in het paper met de veelzeggende titel ‘More ties than we thought‘ presenteren.

De wiskundigen waren bekend met het werk van Mao en Fink, maar vonden 85 manieren om een stropdas te knopen, wat weinig. Zeker nadat ze de film ‘The Matrix Reloaded‘ gezien hadden. In de film worden stropdassen op een heel bijzondere manier geknoopt. En die knoop (zie hieronder) zat niet in het onderzoek van Mao en Fink.

Het deed de onderzoekers vermoeden dat het werk van Mao en Fink niet compleet was. En dat bleek inderdaad het geval te zijn. De onderzoekers stellen dat er 2046 wikkelpatronen zijn als het gaat om het knopen van een stropdas. Die patronen tellen tot wel elf stappen om te voltooien. Maar de mooiste wikkelpatronen kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Uit verdere berekeningen blijkt vervolgens dat er 177.147 manieren zijn om een stropdas te knopen.

Bronmateriaal

"More ties than we thought" - Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stacy Clinton (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd