Er was leven op Mars

 ASTRONOMIE  NASA is eruit. Er was ooit leven op Mars. Nieuw, doorslaggevend bewijs laat zien dat er – in ieder geval meer dan een slordige 13.000 jaar geleden – bacteriën op Mars hebben rondgezworven. De bacteriën zouden vergelijkbaar zijn met de soorten die we hier op aarde kennen.

Een onderzoeksteam van het Johnson Space Centre in Houston boog zich over een meteoriet die 13.000 jaar geleden insloeg op Antarctica. In de steen troffen de onderzoekers kristallen aan die vrijwel zeker gefossiliseerde bacteriën herbergen.

Het is niet de eerste keer dat fossielen de discussie over leven op andere planeten aanwakkeren. In 1996 werden ook dergelijke kristallen gevonden en ook toen werd de conclusie getrokken dat er leven in het heelal moest zijn geweest. Destijds boorden criticasters die hoop (of vrees) de grond in door te stellen dat de kristallen niet door levende wezens, maar door een chemisch proces gevormd waren.

Nieuwe onderzoeksmethoden maaien nu het gras van voor de voeten van deze criticasters weg. “Wij geloven dat de biogenische hypothese nu sterker is dan toen we deze dertien jaar geleden voor het eerst voorstelden,” laat NASA-wetenschapper Everett Gibson weten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd