Er vliegen morgen weer twee ruimtetoeristen naar het internationale ruimtestation

  Het aftellen is begonnen voor Yusaku Maezawa: morgenochtend stapt de Japanse miljardair – samen met zijn assistent – in de Russische Sojoez om niet lang daarna koers te zetten richting het internationale ruimtestation.

  Morgenochtend, om iets over 8.00 uur (Nederlandse tijd) kiest de Sojoez MS-20 het luchtruim. Aan boord bevinden zich – naast de Russische kosmonaut Alexander Misurkin – twee ruimtetoeristen: Yusaku Maezawa en zijn assistent Yozo Hirano. De twee Japanners zullen 12 dagen in het ISS vertoeven. Ze gaan er niet alleen genieten van het uitzicht dat het op 400 kilometer hoogte om de aarde cirkelende ruimtestation biedt; er moet ook gewerkt worden. In het geval van Yusaku Maezawa betekent het dat hij het leven aan boord van het ISS gaat vastleggen en uitzenden via zijn eigen YouTube-kanaal.

  Naar de maan
  Misschien komt de naam Yusaku Maezawa je bekend voor. Dat kan kloppen. Een paar jaar geleden maakte Elon Musk bekend dat Maezawa alle zitplaatsen had opgekocht in het ruimtevaartuig waarmee SpaceX een rondje om de maan wil gaan vliegen. Die vlucht moet ergens in 2023 plaatsvinden. Maar zolang kan Maezawa blijkbaar niet wachten en dus heeft hij ook twee stoeltjes gekocht aan boord van de Sojoez.

  Space Adventures
  Maezawa deed dat via Space Adventures, een bedrijf dat eerder al zeven ruimtetoeristen naar het ISS bracht. Het bedrijf koopt de stoeltjes weer in bij de eigenaar van de Sojoez: de Russische ruimtevaartorganisatie.

  Wat kost dat?
  Wat Maezawa moet betalen om naar het ISS te vliegen, is onbekend. Maar volgens geruchten zouden zijn voorgangers tussen de 20 en 35 miljoen dollar hebben betaald. Een vergelijkbaar prijskaartje zal Maezawa niet afschrikken; hij heeft een geschat vermogen van 1,9 miljard dollar.

  Interesse?
  Voor wie in de voetstappen wil treden van Maezawa heeft Space Adventures goed nieuws. In 2023 is er opnieuw een mogelijkheid om met de Sojoez naar het ISS te vliegen. Ook dan zijn er twee stoeltjes voor ruimtetoeristen beschikbaar. En één van die ruimtetoeristen zou dan ook een ruimtewandeling mogen maken. Dat is een primeur; nog niet eerder heeft een ruimtetoerist buiten het ISS gewandeld.

  De laatste maanden is er veel te doen geweest op het gebied van ruimtetoerisme. Zo vlogen in oktober – ook aan boord van een Sojoez-capsule – nog een Russissche actrice en regisseur naar het ISS. Daarnaast begonnen ook de ruimtevaartbedrijven Blue Origin en Virgin Galactic toeristen te vervoeren. En SpaceX bracht vier ruimtetoeristen in een baan om de aarde, waar zij drie dagen van het uitzicht mochten genieten. En daar blijft het niet bij; nog deze week zal Blue Origin weer zes mensen naar iets meer dan 100 kilometer hoogte brengen. En ook Virgin Galactic is van plan met regelmatig suborbitale vluchten te organiseren. Daarnaast heeft ook het bedrijf Axiom Space nog vier bemande vluchten naar het ISS gepland staan, waarvan één onder meer bemand zou worden door Tom Cruise. Verder werkt SpaceX zoals gezegd toe naar een missie waarbij ruimtetoeristen – waaronder Maezawa – een rondje om de maan gaan vliegen.

  Het ruimtetoerisme lijkt nu echt van de grond te komen. Maar is dat ook zo? Lees er hier meer over!

  Bronmateriaal

  "NASA TV Coverage Set for Crewed Soyuz Mission to Space Station" - NASA
  Afbeelding bovenaan dit artikel: GCTC

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd