Een onderzoeker van Georgia Tech University heeft de Oscaruitreikingen die tussen 1953 en 2012 plaatsvonden, geanalyseerd en ontdekt dat er steeds vaker gehuild wordt. 71 procent van alle tranen die tijdens de uitreikingen vielen, vielen in de periode tussen 1995 en 2012.
Studente Rebecca Rolfe trekt die conclusie nadat ze de speeches van Oscarwinnaars bestudeerde. In totaal bekeek ze meer dan 200 toespraken die tussen 1953 en 2012 werden uitgesproken.
Emoties
En die toespraken worden steeds emotioneler, zo blijkt. Het overgrote deel van de tranen die tijdens de toespraken vallen, viel de afgelopen zeventien jaar. Met name vrouwen die een Oscar voor hun hoofdrol in de wacht slepen, houden het vaak niet droog. Van de laatste vijftien vrouwelijke Oscar-winnaars plengden twaalf een traantje. Mannen huilen aanzienlijk minder tijdens de uitreiking. Zo is er bijvoorbeeld maar één regisseur die tijdens zijn toespraak emotioneel werd: Steven Spielberg, toen hij een Oscar voor Schindler’s List in ontvangst nam.
Waarom?
Waarom de Oscars emotioneler worden en waarom vooral vrouwen hun tranen de vrije loop laten, kan Rolfe niet met zekerheid zeggen. “Net als films zijn toespraken waarin mensen hun Oscar accepteren een soort optreden. Ik denk dat de tranen wel echt zijn, maar misschien weten actrices – onbewust – dat tranen van ze verwacht worden wanneer ze de Oscar ontvangen. Of misschien verwacht het publiek een emotionele toespraak en zijn actrices daarom emotioneler dan anders.”
Bedankt!
Rolfe bestudeerde niet alleen de tranen die tijdens een Oscaruitreiking vallen. Ze analyseerde ook tal van andere aspecten van de uitreiking. Zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat vrijwel alle winnaars qua opbouw dezelfde toespraak weggeven. “Winnaars zijn geneigd om hun toespraken te beginnen met het bedanken van de Academy of de andere genomineerden en maken het dan geleidelijk aan persoonlijker. Nadat ze gereflecteerd hebben op hoe belangrijk het is om te winnen, bedanken ze hun vrienden, collega’s en soms zelfs hun advocaat, alvorens ze hun familie bedanken.” Zo’n 79 procent van alle toespraken eindigt met een versie van ‘dankjewel’.
Andere opvallende bevindingen uit Rolfe’s onderzoek: de toespraken worden steeds langer. In de jaren ’60 duurde een toespraak gemiddeld 40 seconden, tegenwoordig al bijna twee minuten. Nog zo’n interessante ontdekking: bijna de helft van alle Oscar-winnaars bedankt familie. Slechts vijf procent bedankt God.