Er zijn mogelijk weinig diamanten planeten

Planeten met een diamanten kern zijn waarschijnlijk zeldzamer dan gedacht. Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de chemische samenstelling van sterren – en van nabije exoplaneten – te analyseren.

De nieuwe methode kan helpen in de zoektocht naar een tweede aarde. Door te weten uit welke grondstoffen planeten buiten het zonnestelsel uit bestaan, kan er een simulatie gemaakt worden om de leefbaarheid en biologische evolutie van een exoplaneet in kaart te brengen. “Op die manier kunnen we vaststellen of een aardachtige exoplaneet meer weg heeft van Venus of toch een zusje van de aarde is”, zegt onderzoeker Debra Fischer van de Yale universiteit.

Dankzij de nieuwe methode zijn in het verleden de oppervlaktetemperatuur, de zwaartekracht nabij het oppervlak, de rotatiesnelheid en de chemische samenstelling van 1.600 sterren berekend. En dat allemaal gebaseerd op basis van vijftien elementen die zijn gevonden in deze sterren. Nu hebben onderzoekers 800 nieuwe sterren geanalyseerd. Zij richtten zich nu op de verhouding koolstof-zuurstof en magnesium-silicium.

Eén van de conclusies is dat diamanten planeten zeldzamer zijn dan gedacht. Er zijn namelijk vrijwel geen sterren die zoveel koolstof bevatten dat er diamanten planeten bestaan. Om diamant in de kern te vormen is namelijk veel koolstof nodig.

Uit de nieuwe gegevens blijkt o.a. dat 55 Cancri e onvoldoende koolstof bevat om de naam ‘diamanten planeet’ te verdienen. Overigens is dit geen gloednieuwe conclusie. De theorie van 55 Cancri e als diamanten planeet is in 2013 al ontkracht.

“Diamantplaneten zijn zeldzamer dan we een paar jaar geleden dachten”, vervolgt Fischer. “Diamanten planeten zijn echt kostbaar.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd