Er gebeurt verrassend weinig in het brein van Neymar

neymar

Wat gebeurt er in het brein van de Braziliaanse stervoetballer Neymar da Silva Santos Júnior als hij voetbalt? Verrassend weinig, zo ontdekten Japanse onderzoekers. Neymar voetbalt op de automatische piloot.

Dat schrijven de Japanners in het blad Frontiers in Human Neuroscience. Ze baseren hun conclusie op experimenten waaraan ook Neymar deelnam. De onderzoekers verzamelden vier professionele voetballers (waaronder dus Neymar), twee topzwemmers en één amateur-voetballer. Alle proefpersonen ondergingen een functionele MRI-scan, waarbij de hersenactiviteit werd gemeten.

Beweging
De proefpersonen kregen opdracht om hun rechtervoet te bewegen. De onderzoekers keken ondertussen wat er gebeurde in het deel van het brein dat deze bewegingen coördineert. De activiteit in dit deel van het brein nam bij alle proefpersonen toe op het moment dat ze hun voet gingen bewegen. Maar de activiteit was opvallend beperkt in het brein van de vier professionele voetballers: zij vertoonden aanzienlijk minder hersenactiviteit dan de twee zwemmers en de amateur-voetballer. En dat terwijl alle proefpersonen hun voeten toch even snel en even vaak bewogen.

Minder activiteit
Maar ook tussen de vier voetballers waren verschillen. Zo was de activiteit in het deel van het brein dat de bewegingen van de rechtervoet coördineert bij Neymar het meest beperkt. Zijn hersenactiviteit was maar liefst negentig procent lager dan die van de amateur-voetballer. In andere woorden: Neymar voetbalt grotendeels op de automatische piloot.

Dat kan mogelijk verklaren waarom Neymar zo’n goede voetballer is. Als zijn brein minder belast wordt met het voetenwerk, kan het zich bezighouden met andere zaken. Het stelt Neymar wellicht in staat om meerdere complexe bewegingen tegelijkertijd te maken. Hoe het komt dat Neymar een deel van zijn bewegingen op de automatische piloot maakt, is onduidelijk. Zijn jarenlange training speelt daarbij ongetwijfeld een rol. Maar wellicht hebben zijn genen er ook nog iets mee te maken.

Bronmateriaal

"Efficient foot motor control by Neymar’s brain" - Frontiersin.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nathan Rupert (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd