Er drijven vijf biljoen stukjes plastic in de oceaan

plastic

Er drijft 250.000 ton plastic in de oceanen op aarde. Dit komt neer op vijf biljoen grote en kleine stukjes plastic. Dit concludeert een internationaal team van wetenschappers in een paper in het wetenschappelijke journaal PLoS One.

De onderzoekers organiseerden 24 expedities in de periode van 2007 tot 2013. Zij wierpen op verschillende plekken een net uit om de hoeveelheid plastic te meten. De gegevens werden vervolgens door een computer geanalyseerd. De wetenschappers concluderen dat er minimaal 5,25 biljoen stukjes plastic in de oceanen drijven. Mogelijk is de oceaanvervuiling nog veel groter.

plastickaart

Het grootste deel van al het plastic is kleiner dan 5 millimeter. Toch drijven er ook veel stukken plastic groter dan 20 centimeter. De onderzoekers troffen het afval niet alleen aan in de plastic soep, maar ook op andere plekken. Dit is overigens geen nieuws, want dit concludeerde het United Nations Environment Program begin dit jaar al.

700 stukjes plastic per persoon
Vijf biljoen stukjes is een niet te bevatten hoeveelheid. Dit betekent dat iedere wereldburger verantwoordelijk is voor 700 stukjes plastic. En dan hebben we het niet over de stukken plastic die worden opgegeten door vissen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd