Epilepsie op tv: don’t try this at home

Medische dramaseries zoals ER, Grey’s Anatomy, Private Practice en House zijn volgens onderzoekers niet de meest educatieve programma’s om op een vrije avond eens lekker voor te gaan zitten. Met name epilepsie blijkt een struikelblok voor de meeste tv-dokters; in de helft van de gevallen gaat het fout. En dat kan dodelijk zijn…

De onderzoekers keken de vijf laatste seizoenen van ER en alle afleveringen van Grey’s Anatomy, Private Practice en House. In de 327 afleveringen kregen 59 patiënten een epileptische aanval. In 51 van de gevallen vond de aanval plaats in het ziekenhuis en werd eerste hulp geboden door een verpleegster of dokter. De helft van de hulp was echter ongepast. Dokters drukten de patiënt op het bed, hielden de heftige bewegingen tegen of stopten iets bij de patiënt in de mond.

Onderzoeker Andrew Moeller van de Dalhousie Universiteit in Canada is teleurgesteld in de resultaten en had het graag heel anders gezien. “Dramaseries op televisie zijn een mogelijke, krachtige methode om het publiek te onderwijzen over eerste hulp en aanvallen.” Hij roept epilepsiepatiënten dan ook op tot actie. “Mensen met epilepsie zouden bij de televisie-industrie moeten lobbyen om te zorgen dat deze de richtlijnen voor eerste hulp en de aanpak van aanvallen volgt.”

De resultaten van het onderzoek worden deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Toronto officieel gepresenteerd.

Het is overigens niet de eerste keer dat ziekenhuisseries onder druk staan. Eerder waarschuwde de Britse Hartstichting al voor de manier waarop Hollywood-sterren het in films en series aan het hart krijgen: ze grijpen naar hun borst en vallen neer. De Hartstichting noemde het misleiding en was bang dat hartpatiënten hierdoor de symptomen van een hartaanval zouden negeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd