Enzym ontdekt dat mogelijk kan afrekenen met Alzheimer

Wetenschappers zijn een nieuw wapen in de strijd tegen Alzheimer op het spoor: het enzym BACE2. Het enzym vernietigt bèta-amyloïden: stofjes die zich in het brein van Alzheimerpatiënten opstapelen.

De onderzoekers stuitten op het enzym toen ze bèta-amyloïden aan honderden enzymen blootstelden. Hoewel er meer enzymen werden gevonden die bèta-amyloïden aantastten, bleek BACE2 dat toch veruit op de meest efficiënte wijze te doen.

Verrassend
De onderzoekers waren verrast door de resultaten. BACE2 is namelijk nauw verwant aan enzym BACE1: de producent van bèta-amyloïden. Bèta-amyloïden maken onderdeel uit van een groter proteïne (APP) en ontstaat doordat enzymen dat proteïne in stukjes knippen. BACE1 maakt de eerste incisie waardoor beta-amyloïden ontstaan. BACE2 hakt de beta-amyloïden in kleinere stukjes en vernietigt ze zo. “Hoewel ze sterk op elkaar lijken, hebben de enzymen totaal verschillende functies,” vertelt onderzoeker Malcolm Leissring. “BACE1 geeft, terwijl BACE2 wegneemt.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een speciale mix hebben ontwikkeld die het geheugen van Alzheimerpatiënten kan verbeteren?

Andere aanpak
BACE2 bleek eerder al op een manier met beta-amyloïden af te kunnen rekenen en wel door een knipje te maken in het midden van het beta-amyloïde-stukje van het proteïne APP. Hierdoor wordt voorkomen dat beta-amyloïden ontstaan. “Het feit dat BACE2 beta-amyloïde op twee verschillende manieren kan bestrijden, maakt het enzym tot een heel aantrekkelijk kandidaat voor gentherapie die de bestrijding van Alzheimer als doel heeft.” De nieuw ontdekte methode waarop BACE2 te werk gaat, is waarschijnlijk wel iets relevanter voor de strijd tegen Alzheimer. De eerder ontdekte aanpak (knippen in APP) vindt namelijk niet in het brein plaats.

Het kan niet worden uitgesloten dat BACE2 wanneer het niet functioneert Alzheimer kan veroorzaken. Of dat echt zo is, zal moeten worden uitgezocht. Zo’n vervolgstudie is belangrijk. Er zijn namelijk medicijnen op de markt (bijvoorbeeld tegen HIV) die stofjes bevatten die BACE2 afremmen.

Bronmateriaal

"Mayo Clinic Researchers Identify New Enzyme To Fight Alzheimer's Disease" - Mayoclinic.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Emw (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd