Enthousiaste fotoshoppers maken nieuwste close-upfoto’s van Europa nóg mooier (en waardevoller)

De bewerkte beelden zijn niet alleen adembenemend mooi, maar kunnen ook zomaar gaan leiden tot nieuwe ontdekkingen.

Eind september scheerde ruimtesonde Juno langs Jupiters maan Europa. Het leverde een aantal prachtige close-upfoto’s op, die je eerder ook hier op Scientias.nl al kon bewonderen. En nu heeft NASA opnieuw enkele beelden vrijgegeven. Ditmaal betreft het beelden die uitgebreid bewerkt zijn door burger-wetenschappers. De bewerkingen maken de beelden nog mooier en sprekender en zijn ook voor wetenschappers van onschatbare waarde.

Sprekender
Neem bijvoorbeeld de foto’s hieronder. De minimaal bewerkte foto links geeft een prachtig en vrij gedetailleerd beeld van het oppervlak van Europa. Maar datzelfde stukje oppervlak spreekt op de afbeelding links natuurlijk nog veel meer.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS. Beeldbewerking: Navaneeth Krishnan S © CC BY.

Om de rechterfoto te verkrijgen, nam burger-wetenschapper Navaneeth Krishnan de foto die NASA eerder vrijgaf en bewerkte deze. Zo vergrootte hij het kleurcontrast, waardoor de oppervlaktekenmerken veel duidelijker zichtbaar worden.

Juno is een ruimtesonde die ontwikkeld is om meer inzicht te verkrijgen in de atmosfeer van Jupiter en alles wat zich daaronder ophoudt. Maar er is ook aandacht voor de manen die rond Jupiter cirkelen; zo scheerde Juno eerder al langs Ganymedes en staat er nog een scheervlucht langs maan Io gepland. En recent scheerde Juno dus langs Europa. Dit is een met ijs bedekte maan die gezien wordt als een goede kandidaat voor buitenaards leven. Dat leven zou zich dan op kunnen houden in een oceaan die onder de ijskap schuilgaat.

Nog eentje
En ook de foto hieronder, bewerkt door burger-onderzoeker Björn Jónsson, mag er zijn. Ook hier werd onder meer het contrast verhoogd, zodat oppervlaktekenmerken beter zichtbaar werden.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS. Beeldbewerking: Björn Jónsson CC BY-NC-SA 2.0.

Waardevolle bewerkingen
Wetenschappers zijn in hun nopjes met het werk van de burgeronderzoekers. “We verwelkomen hun creativiteit,” zo stelt onderzoeker Candy Hansen. En niet alleen omdat de bewerkte beelden meer tot de verbeelding spreken en dus ook meer aandacht voor en enthousiasme over de Juno-missie genereren. De beelden zijn namelijk ook voor wetenschappelijk onderzoek waardevol. “Zij (burger-wetenschappers, red.) zijn een cruciaal onderdeel van ons team,” stelt Scott Bolton, hoofdonderzoeker van de Juno-missie. “Ze gebruiken onze beelden om de weg vrij te maken voor nieuwe ontdekkingen. Zo ook met de laatste beelden van Europa; ze wijzen ons op oppervlaktekenmerken die weer meer onthullen over hoe Europa werkt en wat er zowel op als onder het ijs te vinden is.”

Een prachtige foto van Jupiter die eveneens door bewerking van burger-wetenschappers tot stand is gekomen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstäd / Seán Doran © CC NC SA.

NASA heeft burger-wetenschappers vanaf het begin bij de Juno-missie betrokken. Zo worden ruwe beelden die Juno maakt, zodra ze op aarde arriveren online gezet, zodat mensen deze kunnen bewerken. En dat wordt massaal gedaan. Het resulteerde eerder ook al in prachtige beelden van Jupiter; de planeet waar de Juno-missie eigenlijk om draait (zie bijvoorbeeld de foto hierboven). Ook die bewerkte beelden leidden tot nieuwe ontdekkingen; zo rolden er onder meer nieuwe inzichten uit omtrent de cyclonen die rond Jupiters pool cirkelen.

Bronmateriaal

"Citizen Scientists Enhance New Europa Images From NASA’s Juno" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS. Beeldbewerking: Björn Jónsson CC BY-NC-SA 2.0.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd