Enorme vogelspin ontdekt op Sri Lanka

vogelspin

Wetenschappers hebben op Sri Lanka een nieuwe soort vogelspin ontdekt. De spin is indrukwekkend: hij meet van het ene puntje van zijn poot tot het uiterste puntje van zijn andere poot zo’n twintig centimeter.

De spin heeft de naam Poecilotheria rajaei gekregen. De spin heeft een bijzondere tekening: zijn poten zijn donker met witte streepjes en over zijn rug loopt een grijswitte tekening.

De onderzoekers kwamen de nieuwe spinnensoort op het spoor nadat inwoners van Sri Lanka een spin doodden en bij de onderzoekers brachten. Deze zagen direct dat ze met een nieuwe soort te maken hadden. Maar om de soort te kunnen beschrijven, hadden ze meer informatie nodig. Zo was het noodzakelijk om naast het gedode mannetje ook een vrouwtje op te sporen. Dat lukte. De onderzoekers slaagden er zelfs in om ook enkele jongen te vinden. Ze beschrijven de nieuwe soort in het blad British Tarantula Society Journal.

Foto: Ranil Nanayakkara.
Foto: Ranil Nanayakkara.

De nieuwe spinnensoort behoort tot het geslacht Poecilotheria. Dit geslacht telt vijftien soorten, waarvan er acht in India en zeven op Sri Lanka leven. Spinnen uit dit geslacht staan bekend om hun enorme afmetingen, hun kleurrijke tekeningen en hun snelheid. Ze leven in bomen, onder rotsen en soms in spleten in muren. Als hun leefgebied geteisterd wordt door moessons duiken ze ook regelmatig in gebouwen aan de rand van bossen op.

Bronmateriaal

"A new species of tiger spider, genus Poecilotheria, from northern Sri Lanka" - British Tarantula Society Journal
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ranil Nanayakkara.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd