Enorme vliegende kikker ontdekt in Vietnam

Rhacophorus helenae

Wetenschappers hebben in de bossen van Vietnam een nieuwe kikkersoort ontdekt. Het gaat om een ‘vliegende’ kikker van zo’n tien centimeter lang. Het beest is knalgroen en kan heel gracieus uit bomen naar beneden zeilen.

De nieuwe soort heeft de naam Rhacophorus helenae gekregen. Voor zover bekend komt de kikker enkel in het zuiden van Vietnam voor. Hij leeft er in laaglandbossen. Dergelijke bossen behoren tot de meest bedreigde gebieden ter wereld en hoewel wetenschappers de kikker nog maar net ontdekt hebben, maken ze zich nu al zorgen over hem. Het leefgebied van R. helenae staat namelijk onder enorme druk.

R. helenae. Foto:
R. helenae. Foto: Jodi J L Rowley / © Australian Museum.

Sommige kikkers uit het geslacht Rhacophorus worden aangeduid als vliegende kikkers. Dat geldt ook voor R. helenae, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Herpetology. Sterker nog: deze kikker kan bijzonder goed vliegen. Dat ‘vliegen’ moet u overigens wel met een korreltje zout nemen. Het is meer glijden. Met behulp van flinke vliezen aan de voor- en achterpoten en een soort kwabben aan de buitenzijde van de armen kan de kikker heel gracieus uit bomen naar beneden zeilen. Mogelijk is de kikker ook in staat om van boom naar boom te glijden.

Dat de flinke kikker (met een lengte van zo’n tien centimeter) zo lang onopgemerkt is gebleven, is opmerkelijk. Het leefgebied van het dier bevindt zich op nog geen 100 kilometer afstand van het stedelijke gebied met meer dan negen miljoen inwoners.

Bronmateriaal

"Huge, Green Flying Frog discovered in the lowland forests of Vietnam" - Australianmuseum.net.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jodi J L Rowley / © Australian Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd