Deze enorme scheur kan wel eens het einde betekenen voor ijsplaat Larsen C

  In zes maanden tijd is de scheur in de Antarctische ijsplaat Larsen C maar liefst 22 kilometer langer geworden. Als de scheur zo blijft groeien, ziet het er slecht uit voor Larsen C.

  Daarvoor waarschuwen Engelse onderzoekers die de ijsplaat in kwestie al zo’n twee jaar bestuderen. In maart 2016 werd de scheur voor het laatst door satellieten gefotografeerd. Vervolgens viel de poolnacht in. Die poolnacht nadert nu zijn einde en onderzoekers moeten concluderen dat de scheur enorm gegroeid is. De scheur is zo’n 22 kilometer langer dan in maart het geval was.

  Hier zie je de scheur in de Larsen C-ijsplaat. Het gele deel van de scheur is in de afgelopen zes maanden ontstaan. Afbeelding: Project MIDAS.
  Hier zie je de scheur in de Larsen C-ijsplaat. Het gele deel van de scheur is in de afgelopen zes maanden ontstaan. Afbeelding: Project MIDAS.
  Als de scheur blijft groeien, zal uiteindelijk een groot deel van de ijsplaat afbreken, zo stellen de onderzoekers. Eerder schatten onderzoekers dat de ijsplaat dan zo’n 9 tot 12 procent van zijn oppervlak kwijtraakt. De richting van de scheur suggereert nu dat de ijsplaat afstevent op een verliest van 12 procent.

  Als de ijsplaat inderdaad zo’n groot stuk ijs verliest, dreigt ook het overgebleven ijs verloren te gaan, zo blijkt uit computermodellen. Het zou betekenen dat de Larsen C-ijsplaat het voorbeeld volgt van zijn buurman: Larsen-B. Ook in deze ijsplaat verschenen scheuren die resulteerden in het verlies van ijs en inmiddels valt de ijsplaat rap uiteen. Naar verwachting zal de ijsplaat over tien jaar verdwenen zijn.

  Onderzoekers blijven de scheur in de Larsen C-ijsplaat – en het effect dat deze op de ijsplaat heeft – bestuderen.

  Bronmateriaal

  "A growing rift on Larsen C" - Project MIDAS
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd