Enorme scheur ontdekt in gletsjer

Wetenschappers hebben een flinke scheur ontdekt in de Pine Island-gletsjer en zijn getuige van de geboorte van een enorme ijsschots.

De Pine Island-gletsjer laat regelmatig grote stukken ijs los. Dat is een natuurlijk proces. De laatste keer dat de gletsjer ijs losliet, was in 2001 en onderzoeker hadden al wel verwacht dat de gletsjer binnenkort weer wat los zou laten. Maar bewijs daarvoor bleef uit.

Pine Island-gletsjer

De Pine Island-gletsjer is bijzonder instabiel. Onderzoekers zijn dan ook zeer in de gletsjer geïnteresseerd, omdat onduidelijk is hoe deze precies gaat reageren op de opwarmende aarde en wat de gevolgen van die reactie zullen zijn.

Breuk
Tot nu. Onderzoekers van NASA vlogen over de gletsjer toen ze de enorme breuk ontdekten. De ijsschots is nog niet afgebroken, maar het lijkt er wel op dat dat gaat gebeuren. Dat betekent dat onderzoekers het losbreken van zo’n ijsschots zeer nauwgezet kunnen volgen. “We zijn nu eigenlijk getuige van hoe het gebeurt,” stelt onderzoeker Michael Studinger.

Groot
De breuk is zo’n 29 kilometer lang. Als de ijsberg loskomt, zal deze ongeveer 880 vierkante kilometer groot en zo’n 500 meter dik zijn. En zonder dit stuk ijs is de gletsjer hoogstwaarschijnlijk korter dan ooit.

Foto: Michael Studinger / NASA.

De onderzoekers benadrukken dat het verlies van een stuk ijs heel natuurlijk is voor een gletsjer. Het is dus niet direct aan klimaatverandering te wijten.

Bronmateriaal

"Huge Crack Discovered in Antarctic Glacier" - Ouramazingplanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Studinger / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd