Enorme sarcofaag opgegraven in Alexandrië

Het is de grootste sarcofaag die ooit in de oude stad in Egypte is teruggevonden.

Archeologen ontdekten de sarcofaag in Sidi Gaber, een wijk in Alexandrië. De sarcofaag is gemaakt van zwart graniet en maar liefst 2,7 meter lang. Daarmee is het volgens archeologen de grootste sarcofaag die tot op heden in Alexandrië is teruggevonden.

Nog gesloten
Wat de vondst extra bijzonder maakt, is dat er een laagje beton is aangetroffen tussen de onderzijde van de sarcofaag en het deksel. Het suggereert dat deze sinds de oudheid niet meer geopend is geweest.

Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Beeld
Naast de sarcofaag hebben de onderzoekers ook een beeld teruggevonden dat het hoofd van een man laat zien. Het beeld is gemaakt van albast. Onderzoekers gaan ervan uit dat het beeld de eigenaar van de tombe laat zien.

Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De sarcofaag zou uit de Ptolemaïsche periode stammen. Gedurende deze periode viel Egypte – nadat het door Alexander de Grote was veroverd – onder de uit Macedonië stammende Ptolemaeën. Deze dynastie werd opgericht door Ptolemaeus I Soter die het machtsvacuüm dat na de dood van Alexander de Grote ontstond, opvulde. De dynastie heerste tussen 305 en 30 voor Christus over Egypte en ging ten onder toen de Romeinen Egypte veroverden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd