Enorme rivier ontdekt onder Amazonewoud

Wetenschappers hebben in het Amazonegebied mogelijk de grootste ondergrondse rivier op aarde ontdekt.

De rivier bevindt zich op een diepte van zo’n vier kilometer onder het Amazonewoud. De rivier is zo’n 6000 kilometer lang, bevindt zich recht onder de Amazone en loopt van west naar oost.

Hamza
De onderzoekers hebben de rivier voorlopig de naam ‘Hamza’ gegeven. De rivier is daarmee vernoemd naar expeditieleider en onderzoeker Valiya Hamza.

WIST U DAT…

…onlangs ook een nieuwe aapsoort is ontdekt in dit gebied?

Zoet en zout
Met de ontdekking van de rivier vallen een aantal puzzelstukjes op zijn plaats. Zo zou de rivier ervoor zorgen dat het water bij de monding van de Amazonerivier niet zo zout is. Hierdoor kunnen voor de kust diersoorten leven die het niet in zeer zout water volhouden. Welbeschouwd heeft de Amazone blijkbaar twee afvoersystemen: eentje aan het oppervlak in de vorm van de Amazonerivier en eentje onder het oppervlak in de vorm van de Hamza-rivier.

De onderzoekers ontdekten de rivier toen ze enkele oliebronnen die niet meer in gebruik waren, bestudeerden. Temperatuurverschillen brachten de onderzoekers op het spoor van de enorme rivier, zo vertelden ze tijdens een bijeenkomst van de Brazilian Geophysical Society. Hoewel de wetenschappers al veel over de rivier weten, is nader onderzoek hard nodig. De wetenschappers verwachten in 2014 een compleet beeld van de ondergrondse rivier te hebben.

Bronmateriaal

"Enormous Underground River Discovered in the Amazon" - Treehugger.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Neil Palmer / CIAT / CIFOR (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd