Enorme planeet ontdekt rond piepjonge ster

De ontdekking lijkt het idee dat grotere planeten heel veel tijd nodig hebben om te kunnen ontstaan, definitief van tafel te vegen.

De nieuwe planeet heeft de naam CI Tau b gekregen en is zeker acht keer groter dan Jupiter. De planeet cirkelt rondom de ster CI Tau. Deze ster is – naar astronomische begrippen – nog piepjong. Geschat wordt dat de ster zo’n 2 miljoen jaar oud is (ter vergelijking: onze zon gaat al meer dan 4 miljard jaar mee).

Uniek
Het is een opmerkelijke ontdekking. Jarenlang ging men er namelijk vanuit dat grote planeten – planeten met een massa vergelijkbaar of groter dan Jupiter – minimaal tien miljoen jaar nodig hadden om te ontstaan. De laatste jaren wordt die theorie met enige regelmaat in twijfel getrokken en deze ontdekking lijkt de theorie de doodsteek te geven. Want nu is een planeet die minstens acht keer groter is dan Jupiter ontdekt rond een ster van die zo piepjong is dat er zelfs nog een stof- en gasschijf rondom te vinden is. “Het is een uniek resultaat,” stelt onderzoeker Lisa Prato. “Omdat het laat zien dat een gigantische planeet zo snel kan ontstaan dat het resterende gas en stof waaruit de jonge ster is voortgekomen en dat deze omringt nog steeds aanwezig is.

Stempel
CI Tau en omgeving toont aan dat grote planeten in vrij korte tijd kunnen ontstaan. En omdat CI Tau b in zo’n korte tijd ontstond, wordt deze nog omringd door gas en stof waaruit ook weer andere planeten kunnen ontstaan. Volgens de astronomen moeten we er rekening mee houden dat CI Tau b juist omdat deze zo groot is en zo vroeg in de geschiedenis van het stelsel is ontstaan een enorm stempel op het stelsel drukt. “Grote planeten die net als CI Tau b dicht bij de ster ontstaan, zullen een flinke impact hebben op het gebied waarin kleinere aardachtige planeten tot stand kunnen komen.”

Hoe een grote planeet zoals CI Tau b erin slaagt om in zo’n korte tijd te ontstaan, is nog onduidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig en bovenal meer van dit soort ontdekkingen.

Bronmateriaal

"Astronomers find giant planet around very young star" - Rice University
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / C. Carreau.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd