Enorme ondergrondse waterreservoirs ontdekt in kurkdroog Kenia

WaterpompStammen in het noordwesten van Kenia hebben generaties lang gebeden en gezongen in de hoop op regen. Het lijkt er nu op dat al hun gebeden zijn verhoord dankzij de ontdekking van ondergrondse waterreservoirs.

In Turkana, een van de droogste en armste gebieden van Kenia, zijn enorme ondergrondse waterreservoirs ontdekt. De ontdekkingen werden gedaan door het bedrijf Radar Technologies International (RTI) dat in opdracht van de Keniaanse regering op zoek ging naar water. Voor de twee miljoen mensen die in de regio Turkana leven, is droogte en waterschaarste aan de orde van de dag en is het vinden van water geen overbodige luxe.

Aquifer

Een aquifer is een ondergrondse watervoerende laag van grind, zand en slib waarin een grote hoeveelheid water aanwezig is. Vanuit een aquifer kan water gewonnen worden via een bron. Voordat het water gebruikt kan worden, moet er door middel van boringen gekeken worden of het mogelijk is water uit de grond te pompen. Maar net zo belangrijk is het dat de waterhoudende grondlaag wordt aangevuld met water. Meestal gebeurt dit vanuit de bergen die zich in de buurt bevinden.

Turkana
De ondergrondse waterreservoirs, ook wel aquifers genoemd, werden gedetecteerd met het WATEX System. Dit systeem is in staat om op een snelle en grootschalige manier een gebied in kaart te brengen. In het noordelijke- en centrale gedeelte van Turkana werden zowel diepe als ondiepe ondergrondse reservoirs onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Turkana een minimale watervoorraad heeft van 250 miljard kubieke meter water, dat jaarlijks wordt aangevuld met water door regenval in de omringende hooglanden. Door de nieuwe vondst wordt de hoeveelheid beschikbaar water in Kenia verhoogd met zeventien procent.

Pompen van water
Er zijn verschillende reservoirs ontdekt, onder meer in de nabijheid van de plaats Lodwar. Dit reservoir heeft een geschatte inhoud van 10 miljard kubieke meter water. Het is aanzienlijk kleiner dan het Lotikipi-reservoir dat de onderzoekers ontdekten: de inhoud daarvan wordt geschat op 207 miljard kubieke meter water. In Lotikipi zijn inmiddels de eerste pompen geplaatst.

Nog meer
RTI vond naast de aquifers in Loktipi en Lodwar nog drie andere grote aquifers. Nader onderzoek moet uitwijzen of er water opgepompt kan worden. Ook heeft het RTI twee miljard kubieke meter water in kaart gebracht dat zich op slechts een paar meter onder de grond bevind. Dit water kan de plaatselijke landbouw een enorme boost geven.

RTI geeft aan dat er maatregelen moeten worden genomen om de duurzaamheid en levensvatbaarheid van de aquifers te waarborgen. Het water kan de levensomstandigheden van de bewoners in de Turkana regio enorm verbeteren, mits het op een verantwoordelijke manier gebeurt. Het is dan ook noodzakelijk dat er in het gebied voorlichting wordt gegeven over het gebruik van de aquifers.

Bronmateriaal

"RTI finds vast water reserves in drought-prone northern Kenya, cradle of mankind. " -rtiexploration.com
"Advanced Survey of Groundwater Resources of Northern and Central Turkana County, Kenya " - static.squarespace.com
"Aquifer" - wikipedia.org
"De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vinoth Chandar (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd