Wetenschappers hebben zo’n negentien kilometer voor de kust van Puerto Rico diverse koraalriffen gevonden. De riffen bevinden zich op een diepte van zo’n 30 tot 150 meter. De onderzoekers zijn in hun nopjes met de vondst; het aantal koraalriffen loopt rap terug, maar deze ontdekking geeft hoop dat de diepere riffen het wel gaan redden en een uitvalsbasis voor dakloze dieren kunnen vormen.
De riffen voor de kust van Puerto Rico liggen vrij diep. En dat terwijl het koraal wel daglicht nodig heeft om te groeien. Volgens de onderzoekers zijn de riffen één van de diepste lichtafhankelijke riffen die er zijn. Vanwege de diepte zijn ze waarschijnlijk ook altijd verborgen gebleven.
Goed
Het goede nieuws is dat de riffen het hartstikke goed doen. “We hadden geen idee hoe omvangrijk, levendig en divers deze koraalriffen waren,” vertelt onderzoeker Richard Appeldoorn.
WIST U DAT…
Hoopgevend
In de riffen wonen vissen die zich eerder in oppervlakkige riffen ophielden. Die ondiepe koraalriffen zijn inmiddels verdwenen. Dat de vissen de diepere riffen opzoeken, is hoopgevend, zo concluderen de wetenschappers. Het betekent dat het verdwijnen van een rif niet automatisch inhoudt dat ook de soorten die erin leven, wegvallen.
Nu blijkt dat diepe riffen als uitvalsbasis dienst doen, moeten deze eigenlijk veel beter beschermd worden, zo concluderen experts. Want ook de riffen op grotere diepte lopen het gevaar om te verdwijnen.