Enorme kloof ontdekt in de Rode Zee

kloof

Engelsen hebben in de Rode Zee een zeer diepe kloof ontdekt. De kloof is zo’n 250 meter diep. Met behulp van een sonarsysteem werden er direct prachtige beelden van gemaakt.

U ziet de kloof hierboven. Op sommige plekken is deze wel 250 meter diep. De kloof werd ontdekt door de bemanning van het Engelse marineschip HMS Enterprise. Het schip is momenteel de diepte van de Rode Zee aan het vaststellen. Die informatie wordt gebruikt om vaarkaarten bij te werken.

De Rode Zee bevindt zich tussen Afrika en Azië. Afbeelding: NASA.
De Rode Zee bevindt zich tussen Afrika en Azië. Afbeelding: NASA.
Onduidelijk is nog hoe de kloof tot stand is gekomen. “Kloven zoals deze kunnen het resultaat zijn van oude rivieren die door de gesteentelagen schuurden, nog voordat de Rode Zee zich duizenden jaren geleden met water vulde,” vertelt Derek Rae, commandant aan boord van HMS Enterprise.

Het is ook mogelijk dat de kloof het resultaat is van twee processen: oude rivieren die de kloof duizenden jaren geleden deels vormden en de moderne waterstromingen die – opgejaagd door wind en de getijden – over de bodem jagen en door de zachte sedimenten ‘snijden’.

Bronmateriaal

"HMS Enterprise unveils natural Red Sea wonder" - Royalnavy.mod.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de Royal Navy UK.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd