Enorme kanalen ontdekt onder ijs op Antarctica

antarctica1

Wetenschappers hebben onder ijsplateaus op Antarctica diepe kanalen ontdekt. De kanalen zijn honderden kilometers lang en op sommige plaatsen wel 250 meter diep.

Onderzoekers ontdekten de kanalen door satellietbeelden en radarmetingen te bestuderen. Hun waarnemingen wijzen erop dat de waterstroom onder het ijs verantwoordelijk is voor het ontstaan van de kanalen. Wanneer het smeltwater onder de ijsplaten terecht komt en dus in de oceaan onder de ijsplaten belandt, ontstaat een pluim oceaanwater die de kanalen onder de ijsplaten als het ware in het ijs kerft. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature Geoscience.

Warm oceaanwater dat omhoog komt, leidt hoogstwaarschijnlijk tot het ontstaan van de kanalen. Afbeelding: Nature Geoscience.
Warm oceaanwater dat omhoog komt, leidt hoogstwaarschijnlijk tot het ontstaan van de kanalen. Afbeelding: Nature Geoscience.
De kanalen hebben hoogstwaarschijnlijk grote invloed op de stabiliteit van de ijsplateaus. De onderzoekers verwachten dan ook dat de ontdekking van de kanalen ze kan helpen om nauwkeuriger te voorspellen hoe de ijsplaten zich in de toekomst – in reactie op bijvoorbeeld andere temperaturen – gaan gedragen.

“Als we het gedrag van de ijsplateaus en hun bijdrage aan veranderingen in de zeespiegel willen begrijpen, moeten we de rol van het water onder de ijsplaat leren begrijpen,” legt onderzoeker Anne Le Brocq uit. “De informatie die we uit deze nieuw ontdekte kanalen kunnen halen, stelt ons in staat om beter te begrijpen hoe het watersysteem werkt en hoe de ijsplateaus zich in de toekomst gaan gedragen.”

Bronmateriaal

"Giant channels discovered beneath Antarctic ice shelf" - Exeter.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carloszelayeta (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd