Enorme ijsberg (140 km2) nadert Australië

 KLIMAAT  Een gigantische ijsberg met een oppervlakte van zo’n 140 vierkante kilometers drijft in de richting van Australië. Dat meldt glacioloog Neal Young. Hij ontdekte het 19 kilometerlange gevaarte op satellietbeelden. Ronddrijvende ijsschotsen zijn in deze omgeving zeldzaam, maar komen de laatste tijd steeds vaker voor.

Volgens Young is het vrij zeldzaam dat zulke enorme ijsbergen in deze omgeving ronddolen. Hij vermoedt dat de ijsschotsen met deze grootte voor het laatst in de negentiende eeuw in de wateren nabij Australië gesignaleerd zijn.

Met een grootte van 140 vierkante kilometer is de ijsberg bijna twee keer zo groot als de eilanden van Hong Kong. Volgens Young was de oorspronkelijke ijsberg ruim 400 vierkante kilometer groot, maar is het gevaarte in tweeën gebroken. Het deel dat nu Australië nadert dobbert al een jaar in de open oceaan.

Een tijdje geleden werden ook al twee grote ijsbergen – iets oostelijker ten opzichte van Australië – ontdekt. Daarnaast drijven er nog zo’n honderd kleine ijsschotsen richting Nieuw-Zeeland. Young vermoedt dat hun aantal naarmate de klimaatveranderingen doorzetten, verder zal groeien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd