Wetenschappers hebben een zwart gat ontdekt dat – ondanks dat het enorm zwaar is – met enorme snelheid uit zijn sterrenstelsel is geschopt. En dat is heel bijzonder.
De onderzoekers bestudeerden het systeem CID-42. Dit bevindt zich in het hart van een sterrenstelsel, op zo’n vier miljard lichtjaar van de aarde. In dit systeem ontdekten de onderzoekers twee bronnen van zichtbaar licht. En die bronnen bleken met een snelheid van zeker 4,8 miljoen kilometer per uur van elkaar vandaan te bewegen.
Chandra
Om te achterhalen wat hier precies gaande was, haalden de onderzoekers de Chandra-telescoop erbij. Zo ontdekten ze dat één van de twee lichtbronnen ook röntgenstraling uitstootte. En zo werd langzamerhand duidelijk wat hier gebeurd was. Eén van de lichtbronnen was een zwart gat. De andere lichtbron is een zeer helder sterrencluster. Waarschijnlijk maakte het zwarte gat daar ooit deel van uit.
Hoe?
Maar hoe is het zwarte gat daar dan van losgekomen? De onderzoekers vermoeden dat twee sterrenstelsels met elkaar in botsing zijn gekomen. Daarbij zijn ook twee zwarte gaten met elkaar gebotst en samengesmolten. Bij die samensmelting kwamen hele sterke zwaartekrachtsgolven vrij die ervoor zorgden dat het samengesmolten zwarte gat uit het sterrenstelsel werd geschopt. Dat is te lezen in het blad The Astrophysical Journal.
“Het is moeilijk te geloven dat een supermassief zwart gat dat miljoenen keer zwaarder is dan de zon in beweging kan worden gebracht, laat staan dat dit met een enorme snelheid uit het sterrenstelsel wordt geschopt,” stelt onderzoeker Francesca Civano. “Maar deze nieuwe gegevens onderschrijven het idee dat zwaartekrachtgolven – die al werden voorspeld door Albert Einstein, maar nooit direct zijn waargenomen – een extreem krachtige invloed kunnen uitoefenen.”