Enige witte kiwi overleeft operatie net

Er is er voor zover bekend maar één van op de hele wereld: een witte kiwi. En dat exemplaar heeft zojuist een operatie overleefd.

De bijzondere witte kiwi kwam in mei van dit jaar in gevangenschap ter wereld. Het beestje heeft de naam Manukura gekregen en gaat de boeken in als de eerste witte kiwi die in gevangenschap is geboren.

WIST U DAT?

…kiwi’s niet kunnen vliegen? De vogels hebben het mede daardoor heel lastig. Ze kunnen moeilijk aan roofdieren ontsnappen en hun aantallen nemen af. De kiwi behoort zelfs al tot de bedreigde diersoorten.

Noodlot
Manukura heeft het geluk dat zij in het New Zealand Wildlife Centre is geboren. Dat vergroot haar kansen als witte kiwi. En ook toen het noodlot toesloeg, was het maar goed dat Manukura mensen om haar heen had.

Te veel
Kiwi’s eten af en toe stenen. De stenen helpen de vogels om hun voedsel te verteren. Maar Manukura at er te veel. Haar maag kon de stenen niet verwerken en al snel kreeg het vogeltje geen hap meer door haar keel. Tijdens een operatie zijn de stenen verwijderd. En dat was nog even spannend. Op de operatietafel daalde de hartslag van de kiwi plotseling sterk. Maar Manukura heeft het gered.

En dat is een opluchting. Want Manukura is toch net ietsje bijzonderder dan haar soortgenoten. Witte kiwi’s zijn namelijk heel zeldzaam: normaal gesproken zijn kiwi’s bruin of grijs. En als er witte exemplaren ter wereld komen, sterven ze (in het wild) vaak snel, omdat ze zo opvallen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd