‘De Engelse taal zal de komende vijftig jaar radicaal veranderen’

Verschillende Engelse woorden zullen over vijftig jaar radicaal anders worden uitgesproken dan nu. Dat voorspellen onderzoekers.

Op dit moment maken we heel wat uren per dag gebruik van een toetsenbord. Maar dat gaat veranderen. In de toekomst zullen we steeds meer met onze computer en andere apparaten gaan praten. En dat zal invloed hebben op talen, zo stellen onderzoekers van de University of York.

Korter en simpeler
De wetenschappers analyseerden taaltrends van de afgelopen vijftig jaar en identificeerden moderne culturele invloeden op taal om meer te kunnen zeggen over de evolutie van het Engels. Naar aanleiding van dat onderzoek moeten ze concluderen dat de Engelse taal de komende vijftig jaar flink zal veranderen. Zo zullen woorden steeds meer afgekort worden en wordt de uitspraak van woorden versimpeld. Heel concreet zal een woord als ‘text’ in 2066 ‘tex’ worden. En ‘vexed’ maakt plaats voor ‘vex’, terwijl ‘think’ verandert in ‘fink’.

“Computers zullen – naarmate ze intelligenter worden – ook zelf nieuwe woorden zullen gaan introduceren die vervolgens opgenomen worden in de spreektaal”

Accenten
Ook voorspellen de onderzoekers dat verschillende traditionele accenten zullen gaan verdwijnen. Tegelijkertijd zullen er stedelijke dialecten ontstaan in plaatsen als Birmingham, Manchester en Glasgow. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat het Multicultural London English zijn vleugels spreidt en een groot deel van het Verenigd Koninkrijk verovert. Het MLE is Engels dat uitspraken van groepen etnische minderheden zoals West-Afrikanen en Aziaten, integreert.

WIST JE DAT…

…ook het Nederlands evolueert? Lees hier hoe onze taal naar verwachting in 2500 klinkt!

LOL
Daarnaast zullen er nieuwe woorden aan het Engels worden toegevoegd die hun oorsprong vinden in de technologische vooruitgang. Zo zullen woorden als ‘LOL’ en ‘FOMO’ onderdeel uit gaan maken van de spreektaal. Bovendien voorspellen de onderzoekers dat computers – naarmate ze intelligenter worden – ook zelf nieuwe woorden zullen gaan introduceren die vervolgens opgenomen worden in de spreektaal.

“In de toekomst zullen onze stemmen nog crucialer worden en zullen we ze gebruiken om de interactie aan te gaan met het grootste deel van de machines en apparaten in ons dagelijks leven,” zo stelt onderzoeker Dominic Watt. “Toetsenborden zullen overbodig worden en we zullen ons geheel op ons gemak voelen terwijl we praten met onze auto’s, wasmachines, koelkasten, taxi-apps en online banken (…) Dit – in combinatie met andere culturele en geografische factoren – zal een grote en langdurige impact hebben op de manier waarop we praten en de woorden die we gebruiken.”

Bronmateriaal

"The sound of Britain in 2066" - University of York

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd