Engelse laarzen produceren energie

De laarzen van de Britse telecomprovider Orange zijn in staat om energie te produceren. De zogenaamde ‘Power Wellies’ creëren stroom om bijvoorbeeld een mobiele telefoon in leven te houden. Toch moeten muziekliefhebbers tijdens het Glastonbury Festival wel erg lang springen om hun GSM op te laden.

Gebruikers moeten twaalf uur lang stampen in modder om genoeg elektriciteit te generen om hun mobieltje een uur lang op te laden. Dat is misschien een beetje teveel van het goede, maar toch is het een grote stap vooruit.

Andere soortgelijke concepten genereren kinetische energie. De laarzen van Orange niet. Thermoelektrische semiconductors in de zolen van de laarzen verzamelen de hitte van de feestende mensen. Des te heter de voet, des te meer elektriciteit de laarzen produceren.

Discotheek
In de Rotterdamse club ‘Watt’ wordt de beweging van mensen al omgezet in elektriciteit. In de club is een dansvloer met een oppervlakte van dertig vierkante meter. De verschillende modules van de dansvloer kunnen één centimeter ingedrukt worden. Deze beweging wordt via geavanceerde mechatronica omgezet in elektrische stroom. Iedere danser produceert een vermogen van twee tot twintig Watt. Niet heel veel, maar wel genoeg om de vloer op een interactieve manier te laten werken. Wanneer iemand op een module danst, licht deze namelijk op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd