Energiezuinige airconditioner uitgevonden

Het Amerikaanse National Renewable Energy laboratorium heeft een nieuw airconditioningsysteem uitgevonden dat vijftig tot negentig procent minder energie verbruikt dan de meest duurzame airconditioners op de markt. Het nieuwe systeem gaat het koelen van ruimtes aanzienlijk verbeteren.

De Desiccant-Enhanced eVaporative airconditioner – of DEVap – koelt en droogt lucht tegelijkertijd. De DEVap splitst lucht in twee stromen. Een polymeermembraan scheidt de twee luchtstromen. Een luchtstroom wordt natter gemaakt, waardoor de lucht kouder wordt. De koude lucht koelt het membraan, waardoor de luchtstroom aan de andere kant ook wordt gekoeld. Dit gebeurt zonder dat de luchtstroom aan de andere kant vochtiger wordt. Een ander proces droogt de lucht, waardoor het systeem ook werkt in vochtige gebieden.

De DEVap is een flinke stap vooruit in een wereld waar veel airconditioners als een soort koelkast werken. Deze energieverslindende apparaten zijn alleen al in de Verenigde Staten goed voor vijf procent van het totale energieverbruik.

Daarnaast maakt het systeem geen gebruik van een koudemiddel, een stof die in warmtepompen wordt gebruikt als medium voor het transport van warmte. Koudemiddelen produceren chloorfluorkoolstofverbindingen, zogenaamde CFK’s, die bijdragen aan het globale broeikaseffect.

Het is nog niet bekend wanneer de DEVap te koop is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd