Energiezuinig rijden: de beste tips en trucs

Benzine kost tegenwoordig 1,75 euro per liter. Daar wordt niemand vrolijk van, wij ook niet. Energiezuinig rijden is goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. De beste tips en trucs op een rij!

Sla zo min mogelijk linksaf
Werknemers van de bezorgingsdienst UPS slaan zo min mogelijk linksaf. Hierdoor bespaart het bedrijf veel benzine, vooral in drukke steden. Wanneer een busje linksaf wil slaan, dan kruist het busje ander verkeer. Vaak betekent dit dat de chauffeur moet wachten op groen licht of tot er een gaatje vrij is. Ondertussen slurpt het busje gewoon benzine. Een aardige bijkomstigheid is dat rechtsaf slaan veiliger is dan linksaf slaan, waardoor ongelukken voorkomen kunnen worden.

Overigens betekent dit niet dat u altijd linksaf moet slaan (dat kost juist meer brandstof), maar houd hier in bepaalde situaties rekening mee. Een voorbeeld: stel, u moet tanken. Dit tankstation bevindt zich aan de rechterkant van de weg naar uw kantoor. Het is in dit geval handiger om tijdens de heenreis te tanken, dan tijdens de terugreis.

UPS heeft speciale software om te berekenen wat de meest efficiënte route voor een bezorger is. Hierdoor kon het bedrijf in 2009 33 miljoen kilometer van normale routes afschaven.

Koop een nieuwe, energiezuinige auto
U kunt voor 4.000 euro een tweedehands auto kopen, maar voor dat geld krijgt u een slurpend beestje, dat veel onderhoud nodig heeft.

Misschien is het beter om voor een energiezuinige, goedkope auto te gaan. Voor 8.000 tot 12.000 euro zijn er genoeg nieuwe auto’s te koop met een A of B-label, zoals de Huyundai i10 of i20, de Peugeot 107, de Toyota Aygo en de Kia Picanto. Dit betekent dat automobilisten geen wegenbelasting hoeven te betalen en dat de auto nauwelijks brandstof slurpt. Kortom, veel rijden en weinig betalen. Daarnaast hebben nieuwe auto’s de eerste paar jaren weinig onderhoud nodig.

Let ook op de extra’s van een auto. Zo is het aan te raden om cruise control te installeren, omdat cruise control brandstof bespaart wanneer u lange afstanden rijdt.

Sta nooit stil op de weg; ontwijk files
Het nieuwe rijden is zo gek nog niet. Snel optrekken bij een verkeerslicht of 100 kilometer rijden in de derde versnelling is absoluut niet brandstofbesparend. Beter is het om langzaam op te trekken bij een verkeerslicht en om op het juiste moment door te schakelen naar andere versnellingen.

Sta nooit stil bij een verkeerslicht. Het is beter om langzaam door te rijden tot het verkeerslicht groen wordt, dan op volle snelheid naar een verkeerslicht jakkeren om vervolgens stil te staan. Zorg ervoor dat u tijdens het rijden een constante snelheid aanhoudt.

Laatste tip: ontwijk files. Navigatiesoftware van TomTom of Garmin wordt steeds slimmer, waardoor weggebruikers automatisch worden omgeleid wanneer het verkeer op een bepaalde weg vaststaat. Een tip: Android-telefoons van Google hebben gratis navigatiesoftware aan boord. Deze navigatiesoftware is sinds kort ook in staat om automobilisten automatisch om te leiden. Hieronder een demonstratie.

Gooi de tank helemaal vol; parkeer niet in de zon
Wanneer u gaat tanken, gooi de tank dan helemaal vol. Hierdoor hoeft u minder vaak de tanken en dat bespaart extra brandstof, vooral als u speciaal naar een tankstation toe moet rijden.

Als u toch bij een tankstation staat, controleer dan direct de druk van uw banden en pomp ze – indien nodig – even op. Een goede bandendruk zorgt niet alleen voor een betere wegligging, maar ook voor een lager brandstofverbruik.

WIST U DAT…

…wetenschappers bezig zijn met het ontwikkelen van auto-onderdelen van champignons?

Zorg dat u de bougies van uw auto op tijd vervangt. Een bougie is een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem van een mengselmotor. Bougies kost slechts een paar euro per stuk en moeten gemiddeld om de drie jaar vervangen worden (afhankelijk van gebruik en automerk).

Gaat u de auto parkeren? Overweeg dan om uw auto in een parkeergarage of de schaduw te parkeren. Niet alleen voorkomt u zo dat u in een oven stapt bij terugkomst, maar ook verdampt er minder benzine. Hoe warmer het is, hoe meer benzine er verdampt.

Benieuwd naar de toekomst van het autorijden? De auto van de toekomst is mogelijk een waterstofauto, die lijkt op een batmobiel. Daarnaast communiceren auto’s met elkaar om botsingen te voorkomen en zoekt een auto zelf een parkeerplek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd