Energierijk tussendoortje maakt niet per se dik

Van snacken word je niet per se dik, tenminste, als je jong en slank bent. Dit is het resultaat van een onderzoek van de universiteit van Wageningen. Promovendus Mirre Viskaal-Van Dongen en professor Kees de Graaf onderzochten het effect van energierijke snacks (pinda’s, snickers) en energiearme snacks (fruit) op het lichaamsgewicht.

Het duo hield ook rekening met het tijdstip van snacken. Tussendoor of juist bij de maaltijden. De proefpersonen waren verder vrij om te eten wat ze wilden. “Het populaire idee is dat je van snacken dik wordt”, vertelt de Graaf. “We hadden dan ook verwacht dat energierijke snacks tussendoor zouden leiden tot een verhoging van het lichaamsgewicht, een inkopper.”

De resultaten verrasten de onderzoekers. Er was geen verschil in gewicht tussen proefpersonen die energierijke of energiearme snacks aten. Dit geeft volgens de Graaf aan dat de proefpersonen het snacken goed compenseren door minder andere dingen te eten. Volgens de hoogleraar speelt de relatief lage leeftijd van gemiddeld 22 jaar van de proefpersonen mogelijk ook een rol in de resultaten.

“Het zou interessant zijn de proef te herhalen met wat oudere proefpersonen of bij mensen die gemakkelijk overgewicht ontwikkelen”, besluit de Graaf.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen UR

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd