Energiedrankjes veranderen de manier waarop uw hart werkt

energiedrank

Nieuw onderzoek toont aan dat energiedrankjes invloed uitoefenen op ons hart. Een uur nadat proefpersonen een energiedrankje hadden gedronken, bleek hun linker hartkamer sterker samen te trekken.

Onderzoekers verzamelden achttien gezonde volwassenen die gemiddeld 27,5 jaar oud waren. Alle proefpersonen kregen een energiedrankje voorgeschoteld met daarin caffeïne en taurine. Voor en een uur nadat ze het drankje dronken, ondergingen ze een MRI-scan.

Een uur nadat de proefpersonen een energiedrankje hadden gedronken, bleek hun linker hartkamer sterker samen te trekken. “We weten niet precies of dit sterker samentrekken van het hart invloed heeft op de dagelijkse activiteiten of atletische prestaties,” vertelt onderzoeker Jonas Dörner. “We hebben extra onderzoeken nodig om dit mechanisme te begrijpen en te bepalen hoelang het effect van de energiedrank blijft.” Er bleken geen significante verschillen te zijn tussen het moment vóór en nadat de proefpersonen het energiedrankje dronken als het ging om de hartslag, de bloeddruk of de hoeveelheid bloed die de linker hartkamer afgaf.

Hoewel het onderzoek nog loopt en de wetenschappers pleiten voor nog meer studies naar de effecten van energiedrankjes, komen de onderzoekers alvast wel met een advies op de proppen. Kinderen en mensen met hartritmestoornissen zouden energiedrankjes moeten mijden.

Bronmateriaal

"Cardiac MRI Reveals Energy Drinks Alter Heart Function" - RSNA.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ibrahim Asad's PHotography (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd