Energiedrankjes niet geschikt voor kinderen

Kinderen zouden geen energiedrankjes moeten nuttigen, zo stellen kinderartsen. Sportdrankjes mogen wel, maar alleen als de kinderen ook sporten.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van onderzoeken naar energie- en sportdrankjes. “De onderzoeken laten zien dat cafeïne en andere stimulerende stoffen in energiedrankjes niet in het dieet van kinderen en jongvolwassenen thuishoren,” zo schrijven de onderzoekers.

Sportdrank
Sportdrankjes zijn echter een ander verhaal. Jonge atleten mogen die best gebruiken. Deze kinderen verbranden de calorieën die ze zo opdoen namelijk heel gemakkelijk. “Sportdrankjes mogen wel, maar enkel onder sporters,” legt onderzoeker Holly Benjamin van de American Academy of Pediatrics uit. “Ouders moeten dat begrijpen en dokters ook.”

WIST U DAT…

…energiedrank echt effect heeft tijdens een lange autorit?

Overgewicht
Kinderen die niet sporten, maar wel sportdrankjes nuttigen, hebben een grotere kans op overgewicht. “Het grootste probleem met obesitas is dat kinderen teveel calorieën nuttigen en niet in staat zijn om deze calorieën elke dag te verbranden en dus worden ze te zwaar. Kinderen eten niet alleen te veel, maar drinken ook drankjes met veel calorieën.”

In februari bleek nog uit een grootschalig onderzoek onder kinderen dat deze niet gebaat zijn bij de consumptie van drankjes met cafeïne. Sommige kinderen zijn zo verslaafd aan de drankjes dat sprake is van een overdosis en dat kan leiden tot beroertes en hartaanvallen. De onderzoekers van die studie kunnen zich helemaal vinden in het advies van de kinderartsen. “We hebben bewijs van echte bijwerkingen en giftigheid gezien,” stelt onderzoeker Steven Lipshultz. “Dit is een onafhankelijke bevestiging van de conclusies die wij getrokken hebben.” Het advies is heel direct en krachtig. “Maar ik denk dat dat gepast is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd