Energiedrank houdt u wakker tijdens het rijden

Vallen uw ogen haast dicht, terwijl u nog een paar uurtjes moet rijden? Red Bull geeft u weer energie! Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat de rijvaardigheid tijdens lange snelwegritten aanzienlijk wordt verbeterd door het drinken van de energiedrank Red Bull. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychopharmacology.

Slaperigheid tijdens het autorijden is een van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken op de snelweg. Het wordt daarom aangeraden regelmatig te pauzeren. De psychofarmacologen van de Universiteit Utrecht laten zien dat daarnaast het drinken van Red Bull de slaperigheid tijdens het rijden tegengaat, en de rijvaardigheid verbetert.

Placebo
Testpersonen reden in een speciale rijsimulator vier uur op een snelweg met een korte pauze na twee uur. Testpersonen die tijdens deze pauze een blikje Red Bull namen hadden hierna een betere rijvaardigheid dan deelnemers die een placebo kregen. Daarbij verminderde de energiedrank ook de slaperigheid bij de bestuurders.

WIST U DAT…

…minder dan zes uur slapen dodelijk kan zijn?

Ingrediënten
De energiedrank Red Bull bevat behalve cafeïne ook taurine, glucuronolactone, vitamine B en inositol. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van de energiedrank is echter vergelijkbaar met die van één kop koffie. Psychofarmacoloog Joris Verster: “De combinatie van de ingrediënten is de meest waarschijnlijk reden voor de positieve effecten van Red Bull op de rijvaardigheid.”

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd