Energie besparen? Sluit de ramen en koop raamdecoratie!

Energie besparen en tegelijkertijd je energierekening omlaag brengen: wie wil dat nou niet? Onderzoekers hebben ontdekt dat er heel wat winst bij je ramen te halen valt.

We gebruiken de hele dag door heel wat energie. Het aanpassen van de thermosstaat, verlichting en het gebruik van airconditioning of kachels hebben invloed op de hoeveelheid energie die we in onze huizen verbruiken. Maar hoe kunnen we nou het beste energie besparen?

Eenzaamheid

Uit onderzoek blijkt dat eenzame mensen meer energie verbruiken dan mensen die dat niet zijn. Ze zetten bijvoorbeeld de verwarming hoger en douchen langer. Kun je energie besparen door eenzaamheid te bestrijden?

Gegevens
Dat zochten wetenschappers uit. Hun onderzoek werd gepubliceerd in Frontiers in Built Environment. De onderzoekers verzamelden gegevens van 270 huishoudens uit de stad Oshawa in Canada. Daarbij waren ze vooral geïnteresseerd in hoe de bewoners hun huis verwarmden en wilden daarnaast ook inzicht krijgen in gas/water/licht-systemen, de externe omgeving, de grootte van de ramen en de hoeveelheid schaduw. Van alle data ontwikkelden de onderzoekers een computermodel.

Wil je je energierekening omlaag halen? Hang raamdecoratie op!

Energieverbruik
Om het energieverbruik te kunnen berekenen, bootsten de onderzoekers allerlei activiteiten van de bewoners na, zoals het aan- en uitdoen van licht, het gebruik van elektrische apparaten en het continue aanpassen van de thermostaat. Hieruit blijkt dat het openen van een raam – terwijl er een verwarming aanstaat – het meest energie-onvriendelijk is. De beste manier om energie te besparen is om tijdens warme dagen je rolluiken dicht te doen.

De onderzoekers adviseren om goede raamdecoratie op te hangen als je je energierekening omlaag wil halen. Wil je nog meer energie besparen, houd dan tijdens de winter je ramen goed dicht. Ook kun je zonnepanelen nemen. Stel je thermostaat alleen opnieuw in tijdens overgangsseizoenen en doe altijd het licht uit als je het niet nodig hebt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd