Endeavour weer op aarde gearriveerd

  De spaceshuttle landde voor de allerlaatste keer. En dat gaf de veilige thuiskomst van de zes astronauten toch een weemoedig tintje.

  “196 miljoen kilometer tijdens 25 uitdagende ruimtevluchten. Jullie landing maakt een einde aan de levendige erfenis van dit geweldige voertuig dat nog lang zal worden herinnerd. Welkom thuis, Endeavour.” Met die woorden verwelkomde Mission Control de zes astronauten en hun shuttle.

  Foto

  Bekijk hier prachtige beelden van Endeavour, gemaakt vanuit het vliegtuig.

  Verdrietig
  “Het is verdrietig om haar voor de laatste keer te zien landen,” zo liet astronaut Mark Kelly weten kort nadat hij Endeavour voor het oog van enkele honderden toeschouwers tot stilstand bracht.

  Atlantis
  Natuurlijk werd er tijdens deze historische landing ook vooruit gekeken naar de allerlaatste lancering: die van Atlantis op 8 juli. “We vieren met deze laatste missie alles wat de spaceshuttle in dertig jaar tijd bewerkstelligd heeft,” vertelt astronaut Christopher Ferguson die straks met Atlantis vertrekt.

  Endeavour vervoerde in 25 jaar tijd 170 astronauten, bracht 299 dagen in de ruimte door en omcirkelde de aarde 4672 keer. De spaceshuttle zal nog één reis maken: naar het museum.

  Bovenstaande foto laat zien hoe Endeavour voor de laatste keer landt. Foto: NASA / Bill Ingalls.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd